GALERIE FOTO Atenție la obiectele mici care pot fi înghițite sau băgate în nas de copii. Imagini care vă pot afecta emoțional
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 10 mai, 14:25
WhatsApp
Copiii pot ajunge în stare gravă la spital dacă înghit diferite obiecte cu care se joacă sau dacă le bagă în nas. Experții trag un semnal de alarmă. 

Copiii sunt foarte curioși și imprevizibili și, încă de mici, vor să experimenteze lucruri noi. De aceea este foarte important ca aceștia să fie supravegheați în permanență, mai ales în primii ani de viață, când au tendința de a duce la gură sau la nas toate obiectele pe care le găsesc.

Baterii de ceas, nasturi, monede, zaruri, bijuterii, accesorii pentru păr, arcuri de pix, mărgele, șuruburi, magneți…și exemplele pot continua. Toate sunt obiecte complet inofensive, însă în mâinile copiilor pot deveni periculoase, precizează ISU Botoșani într-un comunicat de presă. 

Anul trecut, 251 copii din județul Botoșani care s-au jucat cu obiecte mici au ajuns la spital după ce le-au înghițit sau băgat în nas.

Vezi aici GALERIA FOTO!

G Ad:

Copii în situații critice

Medicii din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani au constatat că numărul celor mici care sunt internați în spital din această cauză se menține crescut și în acest an. O parte dintre ei au fost transferați, în stare critică, la spitalele de specialitate din Iași sau București.

Dr. Adriana Constantineanu, medic specialist în chirurgie pediatrică atrage atenția asupra pericolului din spatele jucăriilor cu magnet. Acestea îi pot distra pe copii și pot fi fascinați de multitudinea de culori vii care îi duce cu gândul pe cei mici la bomboane, înghițindu-le.

„Acești magneți sunt foarte puternici, iar ingestia lor poate duce la probleme gastrointestinale grave. Odată înghițiți sunt atrași unul spre altul chiar dacă se găsesc în secțiuni diferite ale tubului digestiv. O ansă intestinală prinsă între acești magneți se poate perfora ducând la tratament chirurgical de urgență. În secția noastră, de la începutul anului s-au prezentat trei cazuri, două fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani. Aceștia au suferit perforații la nivelul intestinului subțire și au necesitat intervenții pentru îndepărtarea porțiunii de intestin afectate”, a precizat dr. Adriana Constantineanu.

Atenție la obiectele cu care se joacă micuțul dumneavoastră și ce jucării primește!

Indiferent de cât de drăguțe sunt, atunci când cumpărați jucării pentru copii, primul factor de care trebuie să țineți cont este SIGURANȚA!

- Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!

- Nu lăsați niciodată la îndemâna copiilor medicamente, țigări, tutun, baterii, jucării magnetice, boabe de mazăre, fasole, porumb sau orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii sau să le înghită.

- Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.

- Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, banuți, agrafe de păr, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.

- Supravegheați în permanență copiii!  

- Contactați imediat medicul dacă suspectați că ar fi înghițit un magnet. Întârzierea tratamentului ar putea duce la leziuni serioase la nivelul tractului digestive.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro