Data publicării:

Galaţi: Câştigătorii concursurilor de soluţii urbanistice pentru Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei au fost premiaţi de municipalitate

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, i-a premiat, joi, într-un cadru festiv, pe câştigătorii concursurilor de soluţii urbanistice pentru Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei, proiectele tuturor participanţilor fiind expuse în holul Universităţii "Dunărea de Jos", se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al municipalităţii gălăţene.

Potrivit sursei citate, demersul Primăriei Galaţi, unic în ţară, a venit din necesitatea de revitalizare a celor două zone de interes pentru comunitatea gălăţeană. Premiile pentru fiecare concurs în parte s-au acordat după cum urmează: locul 1 - 25.000 lei; locul 2 - 15.000 lei ; locul 3 - 5.000 lei, scrie Agerpres.

La concursul care a vizat Faleza Dunării, premiul întâi i-a revenit lui Mocanu Radu Alexandru, cu un punctaj de 88,50, iar la cel care a vizat Valea Ţiglinei, premiul întâi a fost obţinut de Roseti Tamara, cu un punctaj de 88,63.

Primăria municipiului Galaţi a lansat în luna iulie în cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice şi pe site-ul propriu concursurile de idei/soluţii urbanistice pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea obiectivelor Valea Ţiglinei şi Faleza Dunării. În acest scop au fost prezentate: regulamentul, tema soluţiilor urbanistice precum şi panourile standard cu secţiuni prestabilite pentru descrierea soluţiilor.

Au avut posibilitatea de a participa la concursurile de soluţii arhitecţi cu diplomă, urbanişti cu diplomă/licenţă plus masterat sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect/urbanist, potrivit legislaţiei naţionale a statului de provenienţă.

Juriul, multi-disciplinar, a fost format din reprezentanţi ai Primăriei municipiului Galaţi, Registrului Urbaniştilor din România, Universităţii 'Ion Mincu' Bucureşti, Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, mediului de afaceri şi ai societăţii civile. Pentru stabilirea ierarhiei câştigătorilor fiecare membru a acordat un punctaj de la 1 la 25 pentru fiecare criteriu de evaluare, iar prin însumarea punctajelor s-au stabilit câştigătorii.

Zona Faleza Dunării, la care face referire tema concursului de soluţii, este teritoriul situat în sud - estul municipiului Galaţi, având o lungime de aproximativ de 2,5 kilometri de la scările monumentale/ Elice până la Trecere Bac. Terasarea, fiind caracteristica principală a Falezei Dunării, a fost analizată de concurenţi într-o manieră contemporană propunând alei pietonale cu forme diverse, zone de promenadă şi activităţi specifice timpului liber cum sunt concursurile acvatice. Printre altele, specialiştii au propus inclusiv măsuri pentru prevenirea inundaţiilor pe Faleza Inferioară, dar şi reamenajarea spaţiului verde.

Pentru Valea Ţiglinei, zonă aflată în mijlocul oraşului unde vegetaţia neîngrijită este singurul atribut de ani de zile, specialiştii au propus o serie de ansambluri dinamice ce vin în întâmpinarea unei nevoi recunoscute în oraşul Galaţi, respectiv petrecerea timpului liber în mod activ pentru adolescenţi. Propunerile sunt unitare şi coerente, corect integrate în caracterul zonei de studiu - intens circulate, de legătura între principalele cartiere ale municipiului Galaţi. Unele dintre acestea vizează bazele sportive, locurile de joacă, spaţii pentru sporturi destinate adolescenţilor, zone pentru relaxare şi promenadă. În acelaşi concept au fost redefinite şi Stadionul 'Nicolae Rainea" dar şi Baza Sportivă "Siderurgistul".

Proiectele câştigătoare vor sta la baza elaborării planurilor de modernizare şi investiţii pentru cele două zone.

Expoziţia cu proiectele concurenţilor va rămâne deschisă în holul Universităţii "Dunărea de Jos" timp de două săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel