Gala Poeziei Române la Alba Iulia
Autor: Flaviu Predescu | Publicat pe: 10 iun 2019, 14:14
WhatsApp
Gala Poeziei Române s-a desfășurat anul acesta după un format nou
Gala Poeziei Române s-a desfășurat anul acesta după un format nou
Ajunsă la a IX-a ediție, Gala Poeziei Române s-a desfășurat anul acesta după un format nou. Astfel, de data aceasta, organizatorii Galei și coordonatorul Galei au ținut seama în selecție de rezultatele unui important proiect al revistei România literară, realizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor: Lista canonică a poeziei române - 100 de poeți în 100 de ani, 1918-2018.

Nicolae Manolescu, coordonatorul Listei canonice, dar și al Galei Poeziei Române, a propus următoarea desfășurare: o introducere despre proiectul Lista canonică, susținută de Gabriel Chifu și trei conferințe despre poezia română canonică din perioada 1918-2018, privită din trei unghiuri diferite de criticii și istoricii literari ai României literare: alături de Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu și Daniel Cristea-Enache, cu toții în intervenții substanțiale și de remarcabilă anvergură intelectuală. Apoi, patru actori de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, Adriana Băilescu, Alexandra Tarce, Ruslan Bârlea și Petre Băcioiu, au susținut recitaluri din lirica unor poeți clasici români, prezenți, desigur, în Lista canonică: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, Emil Botta, Leonid Dimov, Ștefan Aug. Doinaș, Ion Horea, Ion Minulescu, Florin Mugur, Ion Pillat, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și George Topârceanu. În fine, Nicolae Manolescu a ales să ilustreze poezia română de astăzi invitând câțiva poeți, de asemenea incluși în lista canonică, să citească din versurile lor, în lecturi foarte apreciate de auditoriu: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop și Adrian Popescu. Au existat și reușite momente muzicale, datorate Laurei Orian – voce și lui Dima Belinski – pian.

Publicul-țintă al acestei lecții de inițiere în poezia română de valoare l-au constituit profesorii de limba și literatura română, ca și elevii și studenții cu interes pentru literatură din liceele și, respectiv, universitatea din Alba Iulia, dar și din alte localități ale județului. Iar manifestarea aceasta culturală de excepție, care a avut loc, sâmbătă, 8 iunie a.c., în Sala Museikon din cetate, chiar s-a bucurat de interesul unui public atent și foarte cald.

Gala a fost organizată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor, Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba și s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Institutului Cultural Român. Au fost parteneri ai evenimentului Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba, arată un comunicat al Uniunii Scriitorilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?