Gafe în serie ale autorităților germane au întârziat procesul crimelor neonaziste
Unul dintre cele mai importante procese ale neonaziştilor de după război, în cadrul căruia vor fi judecate nouă crime cu caracter xenofob, debutează luni la Munchen, informează AFP. Crimele au fost calificate de Angela Merkel drept “ruşinoase” pentru Germania. Deschiderea procesului, stabilită iniţial pentru data de 17 aprilie, a fost amânată, din cauza unei polemici privind atribuirea locurilor rezervate jurnaliştilor.
Autor: Cristina Andrei
În primă instanţă, tribunalul dinMunchen nu rezervase locuri pentru mass-media turcă, în contextul în care opt dintre victime erau turci sau de origine turcă, fapt care a provocat o criză diplomatică între Berlin şi Ankara. Curtea Constituţională a trimis somaţii pentru ca lista să fie modificată, aşa că tribunalul a decis să amâne procesul şi să acorde prin tragere la sorţi 50 de locuri rezervate mass-media. Chiar şi aşa, controversa a continuat, pentru că, în urma acestei extrageri, au obţinut locuri radiouri muzicale şi o publicaţie pentru femei, dar nu şi publicaţii germane prestigioase ori agenţii de presă internaţionale.
Crime cu tentă rasială
Germania a recunoscut, în luna aprilie, că aceste crime cu tentă rasistă "au fost, fără nici cel mai mic dubiu, unele dintre cele mai grave atentate asupra drepturilor omului din ultimele decenii, în Germania" şi a prezentat în mod official scuze la ONU pentru erorile comise în timpul anchetei.
Beate Zschäpe, în vârstă de 38 de ani, trebuie să răspundă pentru presupusa participare la nouă crime cu tentă xenofobă, la care se adaugă asasinarea unui poliţist, în 2007. Acuzata este suspectată şi de implicarea în alte două atentate împotriva comunităţilor de străini, precum şi în 15 spargeri de bănci, conform rechizitoriului. Unul dintre avocaţii săi susţine că femeia refuză să vorbească de un an şi jumătate şi că nu doreşte să comenteze faptele care îi sunt imputate.
Uwe Böhnhardt de 34 de ani şi Uwe Mundlos de 38 de ani, cei doi complici ai săi, acuzaţi şi ei de crimă, au murit la 4 noiembrie 2011. Cei trei inculpaţi formau împreună celula neonazistă Organizaţia Secretă Naţional-Socialistă.
Procesul ar putea dura peste doi ani, întrucât cel puţin 77 de persoane sunt considerate parte civilă, acestea fiind asistate de aproximativ 50 de avocaţi. Numărul martorilor citaţi s-ar putea ridica la peste şase sute.
De ce nu au intervenit serviciile secrete?
Săptămânalul german Der Spiegel ridică unele întrebări cu privire la acest caz, şi anume cum a fost posibil ca cei trei neonazişti, deşi se aflau în vizorul serviciilor de informaţii interne de aproape un deceniu, să nu ridice nici măcar un semn de întrebare sau cum au putut atâtea crime să rămână de neexplicat timp de aproape zece ani. "În toţi aceşti ani nimeni nu a părut să se ridice împotriva acestor crime", a conchis publicaţia.
Un grec şi opt cetăţeni turci sau de origine turcă au fost ucişi în perioada 9 septembrie 2000-6 aprilie 2006. Omorurile au fost comise pe întregul teritoriu al ţării, în Internet Cafe-uri, în restaurante, cu aceeaşi armă şi, cu toate acestea, poliţia nu a luat în calcul ipoteza xenofobă.
Primele suspectate şi ameninţate au fost familiile victimelor. Semiya Simsek, al cărui tată a fost ucis în faţa magazinului său de flori declară: "Timp de 11 ani nu am avut dreptul să fim victime". Inițial crima fusese imputată mamei sale.
Acest scandal a fost clarificat în noiembrie 2011, atunci când poliţia a descoperit într-o rulotă, din întâmplare, cadavrele lui Böhnhardt şi Mundlos, care au preferat să moară decât să se întoarcă după un jaf eşuat. La câteva ore, Beate Zschäpe le-a incendiat apartamentul. Poliţia a făcut legătura între cele două cazuri şi a vizionat un DVD în care cei trei criminali revendicau asasinatele.
Mai apoi, statul german a descoperit erori în desfăşurarea anchetei, iar agenţia de informaţii interne este acuzată de neglijenţă în identificarea elementelor rasiste. Cu această ocazie s-a format o comisie de anchetă parlamentară pentru a descoperi cauzele ce au condus la asemenea greşeli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News