Gabriela Scutea, procurorul general, laudă o prevedere din legile justiţiei care îi permite să infirme soluţiile de clasare
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 09 noi 2022, 17:50
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Procurorul general laudă o prevedere din legile justiţiei care îi permite să infirme soluţiile de clasare.

Procurorul general Gabriela Scutea a apreciat o prevedere din proiectul noii legi de organizare judiciară, care îi dă posibilitatea să infirme soluţiile de clasare şi actele procurorilor din toate parchetele pentru nelegalitate sau netemeinicie.

'În cadrul proiectului noii legi de organizare judiciară este stabilită vocaţia procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a infirma soluţiile de clasare şi actele procurorilor din toate parchetele pentru nelegalitate şi/sau netemeinicie. Considerăm că o astfel de modificare legislativă este de natură a reconstitui cadrul juridic optim de exercitare a atribuţiilor de control de către procurorul general în scopul asigurării unei practici unitare a parchetelor, de natură a răspunde pe deplin exigenţelor impuse de principiul legalităţii şi de cel al imparţialităţii', a spus Gabriela Scutea.

Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public, declaraţia a fost făcută în cadrul lucrărilor celui de-al treilea Forum de lucru al procurorilor generali din statele balcanice, desfăşurat miercuri la sediul Parchetului General, care a avut ca temă 'Prerogativele de control ale procurorului general - rol esenţial pentru aplicarea unitară a legii şi apărarea interesului public'.

Curtea Constituţională a respins sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament. Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii. Trei asociaţii ale magistraţilor au criticat noile prevederi din legile justiţiei, pe motiv că modificările legislative compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie.

'De facto, prin aceste proiecte, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate şi se încearcă controlarea activităţii celor două parchete specializate de factorul politic, prin intermediul procurorului general al României, care este numit eminamente politic', acuzau în luna iulie cele trei asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie. 

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei în forma actuală şi consideră că decizia Curţii Constituţionale de respingere a sesizărilor USR privind aceste legi, în lipsa unui aviz al Comisiei de la Veneţia, arată că "CCR a ajuns un simplu instrument politic".

"CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speţă cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puţin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, îşi arogă puteri pe care nu le are, tranşează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiţiei sunt constituţionale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluţionarea obiecţiilor până la pronunţarea avizului Comisiei de la Veneţia. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia se va da pe 16 noiembrie, timp suficient şi pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV şi aderarea la Schengen", a afirmat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, conform unui comunicat al USR.

El a susţinut că în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de USR existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituţionalităţii unor articole din noile legi ale justiţiei.

USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei în forma actuală şi să aştepte pronunţarea Comisiei de la Veneţia.

"Un preşedinte responsabil nu poate încuraja oligarhizarea justiţiei, aşa cum a gândit ministrul Cătălin Predoiu. În caz contrar, se poate crede că preşedintele preferă un sistem judiciar slab, anemic raportat la înfăptuirea actului de justiţie pentru omul de rând, dar puternic ca scut pentru camarila politică iubitoare de BMW-uri şi ca instrument de anihilare a adversarului politic", mai transmite USR.

În opinia lui Stelian Ion, legile justiţiei în forma actuală sunt "nocive" şi în mod normal nu s-ar putea ridica MCV.

"În mod normal, cu aceste legi nocive care ne aruncă înapoi în perioada neagră a justiţiei comandate de la partid din vremea Năstase-Stănoiu, nu s-ar putea ridica MCV. Iohannis va miza totul pe negocierile politice şi pe jucarea cărţii poziţiei geostrategice a României. Doar aşa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese şi a îndeplinit toate obiectivele din MCV", a este de părere deputatul USR.

Potrivit acestuia, este nevoie de o reformă a CCR. "În România nu se vor putea face reforme pe baze constituţionale solide pentru că CCR va juca de fiecare dată politic. USR va depune săptămâna viitoare un proiect legislativ de reformă a CCR pentru a nu mai permite acestei instituţii să facă atât de uşor jocuri politice", menţionează USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?