Gabriela Băncilă (ANM) demontează un FAKE NEWS cu "zăpada artificială": Cunoştinţe de clasele V-VIII
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Kristin Vogt - Pexels
Foto: Kristin Vogt - Pexels
Fenomenele meteo extreme aduc, inevitabil, pe reţelele sociale, conspiraţioniştii, cei care neagă până şi natura zăpezii. Recent au apărut chiar idei potrivit cărora zăpada care a căzut în unele zone ale lumii ar fi falsă. 

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională ANM, a explicat cum se ajunge la situaţii precum s-a întâmplat în Texas, unde vremea extrem de geroasă a făcut ravagii. Meteorologul a făcut apel la cunoştinţe de clasele V-VIII care ne pot ajuta să înţelegem ce se întâmplă cu adevărat cu vremea şi, astfel, să nu cădem în capcana unor fake news-uri.

"Fac apel la ceea ce cu siguranţă toţi cei care ne urmăresc au învăţat la şcoală, la clasele V-VIII. Nu mergem mai departe. Există un echilibru, energia se conservă. Şi atâta vreme cât discutăm despre o încălzire masivă în zona Arcticii, bineînţeles că acea masă de aer cald care a ajuns acolo şi a staţionat o perioadă îndelungată face ca aerul rece din acea zonă să coboare, trebuie să se ducă undeva. Şi în felul acesta se realizează echilibrul la nivel de circulaţie. Toate aceste fenomene meteo apar ca urmare a încălzirii diferenţiate a masei de aer. (...)

Creşterea temperaturii medii globale duce la o energie mai mare în sistem, iar această energie trebuie să se descarce undeva. Dacă creşte temperatura, o să avem mai mulţi vapori de apă care vor genera acele episoade în care asistăm la cantităţi foarte mari de apă într-un interval foarte scurt de timp sau asistăm la formarea unui ciclon de o intensitate extremă", a explicat Gabriela Băncilă.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel