Gabriel Oprea, achitat în dosarul de abuz în serviciu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Gabriel Oprea
Sursă foto: Facebook Gabriel Oprea
Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul cu achiziționarea de limuzine de lux.

Instanţa supremă a dispus joi achitarea lui Gabriel Oprea, în dosarul în care fostul vicepremier şi ministru de Interne a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea din fondurile operative ale Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), în mod conspirat, a unui autoturism de lux Audi A8, folosit în exclusivitate de fostul demnitar.

Instanţa a decis şi achitarea celorlalţi inculpaţi din acest dosar: Gheorghe Nicolae, fost şef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar-şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zărnică, chestor principal, fost subsecretar de stat; Marian-Dănuţ Iacob, comisar-şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei.

De asemenea, ICCJ a decis ridicarea sechestrelor impuse asupra bunurilor lui Gabriel Oprea, Gabriel-Nicolae Pavel şi Gheorghe Nicolae, până la concurenţa sumelor de câte 410.000 lei pentru fiecare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dosarul, trimis în judecată în 2016

Dosarul a fost trimis în instanţă în mai 2016, iar pe parcursul celor cinci ani de judecată jurnaliştii nu au avut acces în sala de judecată, o parte dintre şedinţe fiind declarate de magistraţi secrete.

Potrivit DNA, pe 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae, la acea vreme şeful DIPI, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului Juridic din DIPI, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative", susţin procurorii.

Conform acestora, în perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 - 2015, acelaşi inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unei alte sume - peste 238.000 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

"În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică şi Iacob, în calitate de ordonatori de credite în DIPI, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei", au mai constatat anchetatorii, scrie Agerpres.

Vasile Blaga, achitat a doua oară în instanță într-un dosar de trafic de influență

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, achitarea europarlamentarului Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă, scrie Agerpres. Potrivit deciziei instanţei, Vasile Blaga a fost achitat în baza articolului 16 litera b) din Codul de procedură penală: "Fapta nu este prevăzută de legea penală".

De asemenea, judecătorii au ridicat sechestrul pe averea europarlamentarului. Decizia instanţei nu este definitivă.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în anul 2016.

În octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe fostul secretar general al PDL, apoi Curtea de Apel Bucureşti a decis în iulie 2020 să fie rejudecat, dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, care a dispus în august 2020 că nu are competenţă în acest caz, pentru ca, în final, dosarul să ajungă la Instanţa supremă.

Fostul secretar general al PDL a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

"În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", susţin procurorii (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel