Data publicării:

G7: Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia şi Franţa au format o alianţă pentru combustibil nuclear pentru a submina Rusia

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Sean P. Twomey: Pexels
Fotografie de la Sean P. Twomey: Pexels

Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia şi Franţa au format o alianţă pentru a dezvolta lanţuri comune de aprovizionare pentru combustibil nuclear, informează PA Media/dpa. 

Anunţul, făcut în cadrul discuţiilor G7 din oraşul Sapporo, în nordul Japoniei, are ca scop eliminarea Rusiei de pe piaţa internaţională a energiei nucleare, a declarat Departamentul pentru Securitate Energetică şi Zero Net.

Cele cinci ţări îşi vor folosi sectoarele de energie nucleară civilă pentru a submina controlul Rusiei asupra lanţurilor de aprovizionare, întrerupând un alt mijloc pentru preşedintele Vladimir Putin de a finanţa invazia sa în Ucraina.

Secretarul pentru Securitate Energetică, Grant Shapps, a declarat: 'Marea Britanie s-a aflat în centrul eforturilor globale de a sprijini Ucraina, de a-l învinge pe Putin şi de a se asigura că nici el, nici nimeni asemenea lui el să poată crede vreodată că poate şantaja lumea cu energia. Acesta este următorul pas vital, unirea cu alte ţări pentru a-i arăta lui Putin că Rusia nu mai este binevenită şi pentru a susţine securitatea energetică globală prin utilizarea unei aprovizionări internaţionale de încredere cu combustibil nuclear din surse sigure şi verificate'.

Acordul va consolida, de asemenea, sectorul energiei nucleare din Regatul Unit, ajutându-l pe calea către independenţa energetică şi reducerea facturilor la electricitate, a spus Departamentul pentru Energie. Combustibilul este folosit pentru exploatarea centralelor nucleare, care furnizează aproximativ 15% din energia electrică a Regatului Unit, cu scopul ca acesta să ajungă la 25% până în 2050.

Miniştrii din Grupul celor şapte naţiuni bogate au încheiat duminică două zile de întâlniri privind clima, energia şi politica de mediu. Ei au stabilit noi obiective colective pentru utilizarea energiei eoliene şi solare offshore şi au convenit să accelereze eliminarea treptată a combustibililor fosili, în special a cărbunelui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel