Furtunile puternice au făcut prăpăd în țară. Acoperișuri smulse, copaci doborâți și mașini distruse - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Furtunile puternice au făcut prăpăd în țară / Foto: Pixabay
Furtunile puternice au făcut prăpăd în țară / Foto: Pixabay
Furtunile puternice au produs pagube însemnate în mai multe județe din țară.

Furtunile puternice au făcut prăpăd în mai multe județe din țară și au produs deja distrugeri însemnate, noaptea trecută, transmite Realitatea Plus.

Vremea rea a făcut ravagii în judeţul Suceava. Vijelia a smuls acoperişuri şi copaci, iar zeci de maşini au fost distruse. Şi în judeţul Alba grindina a distrus mai multe gospodării. 

La Gura Humorului, acoperișul unui bloc a fost smuls de vântul puternic. În consecință, mai multe mașini parcate în jurul imobilului au fost distruse. Din fericire, nimeni nu se afla în preajmă și nu există răniți.

La Rădăuți, rafalele puternice au smuls un copac care a căzut peste un autoturism. Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pomului. Şi judeţul Alba a fost lovit de furtună. Drumurile din comuna Mirăslău au fost inundate.

Un ANTICICLON ar putea lovi România

Denisa Ţicu, specialist meteorologie, a explicat ieri la Antena 3, ce este posibil să aducă anticiclonul care ar urma să lovească România. Conform acesteia, anticiclonul, reacție la ciclonul din Marea Neagră, ce a făcut prăpăd în Turcia, ar urma să se manifeste ”prin ploi torențiale în majoritatea zonelor țării, intensificări de vânt, vijelii, cantități mari de apă în urma precipitațiilor care vor cădea începând chiar din această seară, mai întâi în regiunile nordice, vestice și centrale, apoi aria ploilor se va extinde parțial și către zona sudică”. 

Ploile torențiale vin ca replică la ciclonul din Marea Neagră care a afectat zona de sud a Rusiei, partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei. Meteorologii au prognozat acolo cantități uriașe de apă, de 200 de litri pe metru pătrat, iar imaginile cu prăpădul care a urmat, în special în Turcia, au făcut înconjurul lumii. 

Alerte de furtuni

ANM a emis ieri Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00: ”În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50...60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.” anunță ANM, care adaugă că ”în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.”

A fost emis și  Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru intervalul  17 august, ora 14:00 – 18 august, ora 05:00: ”În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70...90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.” conform ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel