Data publicării:

Furtuni masive și inundații cu potențial fatal lovesc California

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Un al doilea și mai puternic episod de ploi torențiale lovește sudul Californiei în acest weekend.

Un al doilea și mai puternic episod de ploi torențiale se îndrepta spre sudul Californiei în acest weekend, amenințând să provoace inundații și alunecări de teren care pun în pericol viața locuitorilor statului american, au avertizat meteorologii vineri, conform Reuters.

Ploaia care se va intensifică treptat era așteptată să înceapă să lovească California încă de sâmbătă, Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a postat alerte de inundații rapide pentru întreaga regiune, anticipând cantități imense de precipitații care vor cădea pe o perioadă de 36 de ore, însoțite de vânturi puternice și rafale.

Se preconiza că precipitațiile medii de 7-15 cm vor afecta majoritatea zonelor de coastă și de vale ale regiunii până luni, iar 15 - 30 cm de precipitații sunt așteptate în dealurile și munții de altitudine mai mică.  Cu solul deja saturat și cursurile de apă crescute de furtuna care a lovit regiunea joi, potențialul de inundații de la atacul iminent este și mai mare decât ar fi altfel, au spus meteorologii.

Pregătiri pentru ce e mai rău

 

“Oamenii trebuie să înceapă să se pregătească acum pentru un eveniment major de inundații”, a spus serviciul meteorologic într-o discuție de prognoză postată online. NWS a transmis că există o șansă bună ca totalurile de precipitații să ajungă până la 38 cm în părțile muntoase ale comitatelor Santa Barbara și Ventura, unde furtuna va lovi probabil cel mai greu.

Comunitățile de pe versanții orientați spre sud ai munților și dealurilor sunt așteptate să aibă parte de cele mai mari ploi, lăsându-le cele mai expuse la posibile inundații rapide, curgeri de noroi și alunecări de teren. Pantele și canioanele marcate de incendiile recente sunt deosebit de predispuse la spălări.

Riscuri extinse

Pericolele de inundații de la furtuna iminentă abundă, a spus serviciul meteorologic în notificarea sa de vineri, avertizând cu litere mari: “Toate zonele, inclusiv zonele urbane dens populate, vor fi expuse riscului de inundații care pun în pericol viața.” În Los Angeles, apogeul furtunii iminente se așteaptă să coincidă cu spectacolul Grammy Awards al industriei muzicale duminică, determinând organizatorii să instaleze corturi mari pentru festivitate.

Altertele de inundații rapide erau, de asemenea, în vigoare de-a lungul unei porțiuni relativ înguste a coastei centrale a Californiei, inclusiv Big Sur, extinzându-se spre nord în zona golfului San Francisco.

Vânturile puternice din aceste zone ar putea fi un factor mai mare decât ploaia, a spus Daniel Swain, meteorolog și om de știință climatic la Universitatea din California, Los Angeles. Sudul Californiei rămâne punctul focal al riscurilor de inundații, a adăugat el.

Zonele de schi, pe de altă parte, se așteptau la o bonanță, deoarece căderile de zăpadă sunt așteptate în munții de altitudine mai mare, a spus NWS. Precipitațiile înghețate de la furtună vor beneficia, de asemenea, stratul de zăpadă al regiunii, ajutând la reconstruirea unei surse cheie de apă dulce care a rămas sub normal, în ciuda furtunilor de iarnă record de anul trecut.

O mare parte a regiunii vineri încă se recuperează de ploile grele care au măturat porțiunile nordice și sudice ale statului miercuri și joi, declanșând inundații stradale, alunecări de stânci și curgeri de noroi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel