Furtună periculoasă de iarnă într-o țară. Riscă să provoace haos de Crăciun
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Furtună periculoasă de iarnă într-o țară. Riscă să provoace haos de Crăciun / Foto: Pixabay, de Kent DuFault
Furtună periculoasă de iarnă într-o țară. Riscă să provoace haos de Crăciun / Foto: Pixabay, de Kent DuFault
Furtună periculoasă de iarnă riscă să provoace haos de Crăciun într-o țară.

O puternică furtună de iarnă ar putea lovi în acest weekend regiuni extinse din Statele Unite, ameninţând să facă ravagii în perioada în care zeci de milioane de americani plănuiesc să călătorească pentru sezonul sărbătorilor de iarnă, provocând haos de Crăciun transmite Agerpres, citând AFP.

Furtuna este prognozată să înceapă miercuri noaptea, să crească în intensitate până vineri şi să persiste în weekendul de Crăciun, aducând cu ea temperaturi extrem de scăzute, ninsori şi vânturi puternice în mare parte din nordul şi estul ţării, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) al Statelor Unite.

"Este o furtună o dată la o generaţie"



Este "o furtună o dată la o generaţie", a scris pe Twitter agenţia locală NWS din Buffalo, New York.

Regiunea Vestul Mijlociu (Midwest) şi cea a Marilor Lacuri (The Great Lakes) vor fi afectate în mod deosebit în acest weekend, îndeosebi de viscol.

Se preconizează că mercurul din termometre va scădea foarte brusc în doar câteva ore, atingând o temperatură resimţită de până la minus 55 de grade Celsius în regiunea Marilor Câmpii (Great Plains).

"Un frig de o asemenea amploare ar putea provoca degerături pe pielea expusă în doar câteva minute, precum şi hipotermie şi deces în caz de expunere prelungită", a avertizat NWS.

În oraşul Denver, unde se prognozează că temperaturilor vor atinge cea mai scăzută valoare din ultimii 30 de ani, autorităţile au transformat o uriaşă sală interioară, Denver Coliseum, în refugiu pentru persoanele care au nevoie de adăpost şi căldură.

Rafalele pot atinge viteze de 80 km/h, riscând să provoace căderi de copaci şi întreruperi de curent.

Site-ul privat specializat în prognoze meteorologice AccuWeather a avertizat asupra riscului de producere a unei "bombe ciclonice", formată la întâlnirea aerului polar cu o masă de aer mai cald, ceea ce provoacă o scădere foarte rapidă a presiunii atmosferice.

100 de milioane de călători



Aceste condiţii vor fi "foarte periculoase" pentru călători, fie pe căile rutiere, fie pe cele aeriene, a avertizat NWS.

Începând de joi, milioane de americani sunt aşteptaţi pe aeroporturile din toată ţara, estimându-se că acest sezon de sărbători de iarnă va fi "mai aglomerat" comparativ cu cel din 2021, cu o revenire la "nivelurile de dinainte de pandemie", potrivit Agenţiei de Securitate a Transporturilor (TSA).

Nu mai puţin de 47.500 de zboruri sunt planificate doar în Statele Unite pentru ziua de joi, potrivit Autorităţii Federale pentru Aviaţie (FAA) din SUA.

United Airlines şi-a "încurajat" clienţii să verifice statutul cursei şi chiar să o schimbe "gratuit", dacă este posibil.

Furtuna "va provoca în mod clar perturbări", în special întârzieri, a declarat secretarul american pentru transporturi, Pete Buttigieg, într-un interviu televizat.

Pe şosele se anunţă, de asemenea, aglomeraţie, 102 milioane de americani fiind nevoiţi să conducă până la destinaţiile la care urmează să îşi petreacă vacanţele, potrivit Asociaţiei Americane pentru Automobile (AAA). În total, aproximativ 112 milioane de persoane urmează să parcurgă cel puţin 80 de kilometri între 23 decembrie şi 2 ianuarie, potrivit acestei organizaţii, a treia cel mai mare cifră de începutul înregistrării acestor date, în 2000.

Alerte de frig



Atenţionări şi alerte de vreme rece au fost emise pentru regiuni din cel puţin 26 de state americane, potrivit NWS, de la graniţa cu Canada până la coastele Golfului Texas.

Ninsoarea nu este cel cel mai îngrijorător fenomen în cazul acestei furtuni, ci mai degrabă frigul şi vântul. Cele mai abundente ninsori sunt aşteptate în regiunea Marilor Lacuri, până vineri, fiind prognozată acumularea unui strat de zăpadă cu puţin peste 30 de centimetri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel