Furtună la Timişoara. Opt oameni au DECEDAT - UPDATE 9
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Captură România TV
Captură România TV
O furtună violentă s-a produs la Timişoara, numărul răniţilor fiind în creştere.

Furtuna a făcut ravagii: bucăți din acoperiș au căzut, scaune și mese de pe terase au fost luate de vânt. Pompierii acționează în zonă. De menţionat că sunt înregistrate mai multe apeluri la 112.

"O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut. Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, şosele şi maşini prinse sub copaci doborâţi, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperişurilor afectate", a declarat, pentru Agerpres, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.

Potrivit IGSU, codul portocaliu de vreme rea, sub incidenţa căruia se afla judeţul Timiş, a generat o serie de efecte în zonă. Pentru gestionarea acestora, la nivelul ISU Banat a fost activată grupa operativă, iar misiunile sunt în dinamică, pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate şi înlăturarea arborilor şi acoperişurilor afectate din cauza manifestării fenomenelor meteo periculoase.

[citeste si]

Şi în judeţul Arad, vremea nefavorabilă a generat efecte, astfel că la acest moment pompierii militari acţionează în sprijinul comunităţilor pentru înlăturarea arborilor doborâţi de vânt.

UPDATE 9: Vântul a afectat şi acoperişurile a două spitale, Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa şi Spitalul orăşenesc Beclean, precum şi numeroase case şi blocuri. Furtuna a creat probleme în alimentarea cu energie electrică a localităţilor, inclusiv în municipiul Bistriţa şi în oraşul Năsăud. Pe numărul de urgenţă 112 au fost primite sute de apeluri din diferite zone ale judeţului.  

UPDATE 8: Un nou bilanţ al autorităţilor privind efectele înregistrate în judeţele afectate de fenomenele meteorologice periculoase indică un număr de 8 morţi şi 67 de răniţi, informează IGSU. Astfel, până la acest moment sunt înregistrate 8 decese (5 persoane în judeţul Timiş, o persoană la Arad şi două persoane la Bistriţa-Năsăud). De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în judeţul Timiş, 12 persoane în judeţul Arad şi 6 persoane la Alba). Misiunile sunt în dinamică.

UPDATE 7: Raed Arafat spune că pot apărea date noi. Numărul persoanelor decedate a ajuns la şase.

UPDATE 6: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor îndoliate. "Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul ţării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci au fost rănite şi s-au înregistrat daune materiale semnificative. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă sănătate tuturor celor care au fost răniţi în aceste tragice circumstanţe. Autorităţile au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situaţie de criză", afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Şi fostul premier Sorin Grindeanu a transmis un mesaj. "Furtuna care s-a abătut în această după-amiază asupra Timişoarei a produs pagube care nu vor fi recuperate niciodată: cinci vieți omeneşti. Alte aproape 30 de persoane au fost rănite, iar gândurile noastre se îndreaptă acum spre cei în suferință. Dar, în același timp, nu putem rămâne indiferenți la unele dintre cauzele care au dus la decese şi răniți. Solicit autorităților să ia măsuri urgente pentru tragerea la răspundere a proprietarilor panourilor căzute şi a celor care le-au autorizat. Vinovații trebuie identificați şi pedepsiți pe măsura celor întâmplate", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

UPDATE 5: ANM a extins până la ora 20.30 avertizarea nowcasting Cod portocaliu de intensificări ale vântului pentru judeţul Caraş-Severin. Potrivit meteorologilor, în judeţul menţionat se vor semnala intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h şi care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse de ploaie care vor cumula izolat 20-25 l/mp, izolat grindină. ANM avertizează că sistemul noros se deplasează rapid de la Sud-Vest către Nord-Est.  

UPDATE 4: Doi copii răniţi grav în urma furtunii care a avut loc în Vestul ţării se află la UPU la Spitalul Judeţean Timiş, iar alţi patru copii sunt evaluaţi tot la aceeaşi unitate medicală, fără a fi însă în stare gravă, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. El a mai adăugat că bilanţul victimelor în judeţul Timiş este de cinci morţi şi 48 de răniţi, iar în judeţul Arad este confirmat decesul unei persoane, iar alte 8 persoane au suferit traumatisme uşoare. Potrivit acestuia, Institutul de Boli Cardiovasculare din Cluj a rămas fără curent, dar între timp situaţia s-a remediat trecându-se pe generatoare. Ministrul Sănătăţii a menţionat că unele probleme au fost şi la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Timişoara, iar acoperişul de la Spitalul din Huedin fost distrus. Ministrul a spus că nu s-a cerut transferul unor răniţi către spitalele din Bucureşti, dar acestea sunt pregătite pentru a ajuta.  

UPDATE 3: Potrivit România TV, numărul persoanelor care au decedat a ajuns la cinci. Doi copii se află în stare gravă.

UPDATE 2: Numărul persoanelor decedate în urma furtunii de duminică după-amiază a crescut la patru, ultimele două cazuri semnalate fiind în localitatea Buziaş, anunţă reprezentanţii ISU Banat. "Alte două persoane din Buziaş şi-au pierdut viaţa din cauza furtunii, iar numărul răniţilor este în creştere, ajungând la 12. Noi acţionăm continuu cu 145 de pompieri în toate zonele afectate", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Banat. 

UPDATE 1: IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.  

VIDEO 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel