Furtună devastatoare în California. Zeci de mii de oameni, fără curent electric
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Regiunea California este lovită din plin de fenomene meteo extreme. Zeci de mii de locuitori au rămas fără curent electric. 

 Zeci de mii de locuitori din California au rămas fără curent electric şi se află în situaţia de a fi evacuaţi, miercuri, după ce o furtună însoţită de vânt, ploaie şi zăpadă riscă să cauzeze mai multe inundaţii în acest stat, relatează Reuters.

Furtuna ar putea aduce averse pe parcursul zilei în anumite părţi ale regiunii deja saturate de ploi din sudul şi centrul Californiei, care a fost lovită puternic de o serie de furtuni care a început la sfârşitul lunii decembrie.

Avertismente de vânt puternic au fost în vigoare de la graniţa cu Mexicul şi Los Angeles şi până în San Francisco, zona Golfului, unde au fost prognozate rafale de până la 60 mile pe oră (97 km/h), scrie Agerpres.

O mare parte din regiune, împreună cu zone din Arizona şi Nevada au fost miercuri sub avertizare de inundaţii cauzate de ploaia continuă şi topirea zăpezii, a indicat Serviciul Naţional de Meteorologie.

Peste 14.000 de oameni din California au primit ordin să se adăpostească pe un teren mai înalt din cauza inundaţiilor, cu avertismente de evacuare eliberate pentru alţi 47.000 de locuitori, a declarat Diana Crofts-Pelayo, purtător de cuvânt al Biroului pentru Servicii de Urgenţă din California.

Peste 100.000 de locuinţe şi birouri în centrul Californiei nu aveau curent electric miercuri dimineaţa, după ce vântul puternic adus de furtună a doborât linii electrice şi copaci, potrivit serviciului PowerOutage.us.

Un lac dispărut de 80 de ani, pe cale să reapară 

Un lac secat de aproape 80 de ani urmează să reapară în California, unde ploile diluviene înregistrate în ultimele săptămâni riscă să cauze revărsarea barajelor şi a rezervoarelor locale de apă, informează AFP.

Corpul de ingineri din armata regiunii Sacramento (USACE) a anunţat luni operaţiuni ce vizează transferul apei care se acumulează datorită ploilor în barajul Pine Flat din valea centrală a comitatului Fresno spre amplasamentul fostului Lac Tulare, în prezent secat.

"Debitul râurilor în aval faţă de baraj va continua să crească", a declarat într-un comunicat Steve Haugen, directorul asociaţiei care gestionează râul Kings.

"Râul Kings a ieşit din matcă în ultimele două-trei săptămâni din cauza tuturor acelor furtuni cu care ne-am confruntat", a spus Randy McFarland, consultant al aceleiaşi asociaţii.

"Nu am mai avut un an hidrologic atât de important din 1982 sau din 1983. Acesta ar putea fi cel mai important an înregistrat sau observat vreodată în istoria modernă", a adăugat el.

Statul California, în special în centrul şi sudul său, a înregistrat marţi precipitaţii de până la 80 de milimetri în zonele costiere şi ninsori care au dus la formarea unui strat de zăpadă cu grosimea de până la 120 de centimetri în anumite zone.

Ordine de evacuare au fost emise în comitatul Tulare, unde se află bazinul fostului lac omonim.

Serviciile americane de meteorologie au emis avertizări privind riscuri de inundaţii din sudul Californiei şi până la San Francisco.

În regiunile muntoase, vântul ar putea să atingă viteze ridicate şi să cauzeze prăbuşirea liniilor de alimentare cu energie electrică.

Vestul Statelor Unite se confruntă de mai multe săptămâni cu recorduri de precipitaţii şi de ninsori.

Furtunile recente din California sunt alimentate, la fel ca majoritatea celor formate în sezonul actual, de un "râu atmosferic", un gigantic culoar de ploaie care transportă vaporii de apă înmagazinaţi la tropice, adeseori în jurul insulelor Hawaii.

Deşi este dificil să se stabilească o legătură directă între aceste furtuni şi schimbările climatice, oamenii de ştiinţă explică cu regularitate că încălzirea climei provoacă o creştere a frecvenţei şi a intensităţii fenomenelor meteorologice extreme. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel