Data actualizării:
Data publicării:

Furtul de mașini — o poveste internațională cu final nefericit. Cum sunt prinși hoții /video

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
De multă vreme, în România, există tentative de fentare a legii în materie de vehicule (în sens larg). Sunt cunoscute grupări care acționează după un modus operandi destul de simplu: tranzitează țara cu cetățeni români "tampon" pe care-i contactează ulterior, după ce pare că schema le-a ieșit.

Invitat la Culisele Justiției, comisarul Tudose Adrian explică modul de operare și spune ce îmbunătățiri s-au făcut la nivelul structurii pe care o conduce pentru a preveni de comportamente de acest tip ale făptuitorilor.

"Serviciul furturi de autovehicule din cadrul Poliției Capitalei este o structură specializată care se ocupă strict de prevenirea și combaterea furturilor și traficului cu autovehicule furate", arată comisarul Tudose Adrian, șeful serviciului amintit.

"Ați menționat că, cu ceva timp în urmă, erau grupări care se ocupau cu autoturisme care fac obiectul unor infracțiuni pe teritoriul statelor Uniunii Europene și sunt aduse pe teritoriul României, unde pot fi comercializate sau doar tranzitate (trec prin România și merg în fostul spațiu al Uniunii Sovietice sau mai departe, în zona Asiei. Am avut și situații de genul acesta (...). (N.r., Indivizii) Le transportau până în Irak, pe roți. Traversau pur și simplu (...)", amintește comisarul de poliție Tudose Adrian.

Cum traversau făptuitorii spațiul european cu mașinile furate?

"Modul acesta de operare este un pic mai aparte, în sensul că, în realitate, nu este vorba de un furt. Este vorba de o fraudare a asigurătorului:

Un cetățean străin, de obicei, dintr-o țară a Uniunii Europene, achiziționează un autoturism în sistem leasing, iar după o perioadă scurtă de timp (pentru că scopul lui este nu de a folosi autoturismul pentru care ar încheia contractul de leasing, ci pur și simplu pentru a obține o sumă de bani în mod ilicit), contactează acei oameni care se ocupă de tranzitul autoturismului până la destinatar (în sensul că preia autoturismul care face obiectul contractului de leasing, îl transportă pe teritoriul României, unde îl și comercializează, dar cetățeanul străin așteaptă să zică OK-ul cetățeanului român, adică făptuitorului de pe teritoriul României, ca acest autoturism să intre în circuitul legal în România).

Adică (n.r., vehiculul) trece de instituțiile statului, de Registrul Auto Român - serviciul înmatriculări (dar nu prin șpagă - de 18 de ani de când desfășor activitatea în cadrul RAR n-am stabilit vinovăția vreunui funcționar public care să aibă legătură cu această infracțiune).

(N.r., Revenind), Cetățeanul străin așteaptă OK-ul făptuitorului român, în sensul că (n.r., se bazează că) după ce se înmatriculează cu acte false, cel de la ghișeu nu poate se sesiza la o primă vedere că documentul acela este fals.

În momentul în care autoturismul a fost trecut de RAR, a fost trecut de instituțiile statului abilitate pentru înmatricularea autoturismului pe teritoriul român, el este oferit spre vânzare cetățeanului de bună credință. Aici vorbim clar de cetățeni de bună credință", spune comisarul de poliție Tudose Adrian.

3. Foto: Pixa... (cauciuc-masina-titi-aur-dc-conducem_44941300.jpg)

Sursa: Pixabay

Ce s-a schimbat?

"În acest moment, pentru că cumva bazele date au început să se sincronizeze, la serviciul înmatriculări București există un departament care se ocupă cu verificarea documentelor care sunt depuse la ghișeu de către cetățeanul care solicită înmatricularea. În momentul în care începe verificarea documentelor, (n.r., sistemul) sesizează că există o alertă introdusă de către o autoritate judiciară străină care urmărește acel vehicul.

În acel moment (n.r., sistemul) blochează emiterea documentelor de înmatriculare și a înmatriculării în sine și trimite dosarul de înmatriculare cu toate actele depuse de către persoana care a solicitat înmatricularea la structura Serviciul furturilor de autovehicule competentă să preia verificările și cercetările în acest caz.

Noi preluăm documentele și începem verificările. Fiind vorba despre un autoturism urmărit de către o autoritate judiciară străină, prin canale de cooperare internațională, facem corespondența și solicităm date: Vă rugăm să ne comunicați dacă documentul pe care noi îl avem depus la dosarul de înmatriculare cu seria (...) corespunde și a fost emis de către dumneavoastră pentru autoturismul marca (...) tip (...) model.

Și acolo bineînțeles că vom avea surpriza să ne comunice că acel document nu a fost emis de către autoritate și e clar că este un document fals", mai spune șeful Serviciului furturi de autovehicule din cadrul Poliției Capitalei.

Vezi mai multe despre cum deconspiră Poliția tentative de fraudare a asigurătorului aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel