Furnizorul german de energie Uniper răspunde cererii de plată a Rusiei. Plățile vor fi efectuate prin conversia euro-ruble prin Gazprombank
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Gazprombank
Foto Ilustrativ/Gazprombank
Una dintre cele mai mari firme energetice din Germania a declarat că se pregătește să cumpere gaz rusesc folosind un sistem de plată despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE.

Uniper spune că va plăti în euro, care vor fi convertiți în ruble, îndeplinind cererea Kremlinului ca toate tranzacțiile să fie făcute în moneda rusă. Se pare că alte firme europene de energie se pregătesc să facă același lucru pe fondul îngrijorărilor legate de reducerile de aprovizionare.

Uniper a spus că nu are de ales, dar a spus că încă respectă sancțiunile UE

„Considerăm posibilă o conversie de plată conformă cu legea sancțiunilor și cu decretul rusesc”, a declarat un purtător de cuvânt pentru BBC.

„Pentru compania noastră și pentru Germania în ansamblu, nu se poate fără gazul rusesc pe termen scurt; acest lucru ar avea consecințe dramatice pentru economia noastră”.

 

Cel mai mare furnizor de energie din Germania, RWE, a refuzat să comenteze cum va plăti 

La sfârșitul lunii martie, Rusia a declarat că „țările neprietenoase” vor trebui să înceapă să plătească petrolul și gazul în ruble pentru a-și susține moneda, după ce aliații occidentali au înghețat miliarde de dolari pe care le deținea în valută străină de peste mări.

Conform decretului, importatorii europeni trebuie să plătească euro sau dolari într-un cont la Gazprombank, filiala comercială a Gazprom cu sediul în Elveția, și apoi să le transforme în ruble într-un al doilea cont din Rusia.

Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că, dacă cumpărătorii de gaz rusesc ar putea efectua plăți în euro și ar putea obține confirmarea acestui lucru înainte de a avea loc orice conversie în ruble, aceasta nu ar încălca sancțiunile.

Cu toate acestea, există opinii diferite între țări cu privire la modul de interpretare a îndrumărilor sale inițiale, iar în această săptămână șefa CE, Ursula von der Leyen, a stârnit confuzie când a spus că firmele ar putea încă încălca regulile.

 

Conversia euro-ruble „evitare clară a sancțiunilor”

Joi, un oficial UE a confirmat că orice încercare de a converti numerar în ruble în Rusia ar fi o „evitare clară a sancțiunilor”, deoarece tranzacția ar implica banca centrală a Rusiei.

„Ceea ce nu putem accepta este că companiile sunt obligate să deschidă un al doilea cont și că între primul și al doilea cont, suma în euro este în mâinile depline ale autorităților ruse și ale Băncii Centrale a Rusiei, iar plata este doar completată doar atunci când este transformată în ruble”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel