Furnicile nebune galbene fac ravagii în satele din sudul Indiei. Ce substanță toxică pulverizează acestea
Sute de oameni care locuiesc în șapte sate din statul Tamil Nadu, în sudul Indiei, spun că sunt afectați de o infestare cu furnici galbene nebune.
Aceste insecte, spun ei, le atacă animalele și afectează randamentul culturilor, punându-le în pericol mijloacele de trai.
Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
Ele nu mușcă și nu înțeapă, dar pulverizează acid formic, care poate provoca reacții.
Aceste furnici – denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes – se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, mișcarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.
Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot „provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene”. În multe părți ale Australiei au fost raportate infestări cu aceste insecte.
Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune pentru BBC că acestea sunt o „specie oportunistă”.
„Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.
Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune colinară din jurul pădurii Karanthamalai din districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.
Planta care este letală pentru muște, țânțari și alte gâze: puneți-o pe balcon și veți scăpa de insecte
Favorizate de temperaturile ridicate, insectele se înmulțesc și ne provoacă multe probleme. Printre cele mai comune insecte se regăsesc, cu siguranță, muștele și țânțarii, care profită de climatul favorabil pentru a se hrăni și a se reproduce. Mai avem apoi furnici, lăcuste, ploșnițe, precum și căpușe și purici, care ne atacă animalele de companie.
Pentru a combate insectele, pot fi folosite diferite insecticide cumpărate sau care pot fi preparate chiar în casă, cu produse din cămară. Cu toate acestea, o altă modalitate de a elimina insectele, ar putea fi să crești plante carnivore, cum ar fi Sarracenia, numită și planta ulcior
Este o plantă carnivoră, care este letală pentru muște, țânțari și alte insecte. Sarracenia este o plantă originară din America de Sud și aparține familiei Sarraceniacee. Are o rădăcină rizomatoasă din care pleacă direct frunzele de culoare verde strălucitoare. Acestea din urma, dispuse în rozete bazale, formează organele tubulare, numite ascidii, care îndeplinesc o funcție foarte importantă.
În interior, există multe glande, capabile să producă o substanță gelatinoasă colorată și parfumată care atrage insectele. Odată intrate în interiorul lor, insectele rămân prinse în apă și apoi sunt împinse încet în jos pentru a fi digerate de enzime.
De la începutul primăverii până la sfârșitul verii, saracenia înflorește. În această perioadă, produce pețiole mici, pe care înfloresc florile, de obicei galbene, roșii sau maro.
Planta, care ține la distanță insectele, poate fi cultivată, cu ușurință, atât în ghivece, cât și în curte. Saracenia prefera solurile moi, umede, ușor acide, compuse dintr-un amestec de turbă și nisip. Pentru expunere, este de preferat să o așezi în medii luminoase și însorite.
Solul trebuie menținut umed. Trebuie să udați planta în mod constant, mai ales în timpul verii. Este indicat să o irigați cu apă de ploaie sau apă distilată, deoarece apa prea calcaroasă ar putea altera calitatea solului.
Un lucru pe care nu trebuie să îl faceți este însă să administrați îngrășăminte. De fapt, saracenia este capabilă să obțină nutrienții necesari supraviețuirii sale doar prin digestia insectelor.
În ciuda faptului că este o plantă carnivoră, care este letală pentru insecte, saracenia nu este imună la atacurile ciupercilor și al paraziților. Există paraziți și insecte, precum afidele, acarienii și omizile care ataca planta. În scurt timp, plana se poate usca.
Pentru a salva planta, este suficient să scufundăm saracenia, timp de 24 de ore, în apă demineralizată, care poate fi cumpărată din orice supermarket sau obținută de la unele electrocasnice, precum dezumidificatorul și aparatul de aer condiționat, sau din dezghețarea congelatorului.
În aceste cazuri, apa trebuie filtrată și apoi fiartă aproximativ 15 minute, pentru a preveni formarea algelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News