Data publicării:
Reportaj DC News de la malul mării de ziua alegerilor parlamentare 2024 / foto
Sub cerul plumburiu, cu valurile agitate izbindu-se de mal, marea pare să reflecte frământările interioare ale românilor care, în pofida vremii neprielnice, au ieșit la urne pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare.
Însă, pe lângă lupta cu ploaia și vântul, mulți alegători se simt sfâșiați de deciziile autorităților care a cerut renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.
În fața unei secții de votare din apropierea falezei, un grup de oameni își exprimă nemulțumirile.
„E bătaie de joc! Dacă se anulează votul nostru, ce facem? Mai avem noi drepturi? Așa ceva nu s-a mai văzut!”, declară Mariana D., o pensionară de 70 de ani, cu umbrela răsturnată de vântul puternic.
Nemulțumiri și revolte: „Ne-au luat și democrația!”
Decizia CCR, considerată de unii drept o măsură necesară pentru asigurarea corectitudinii, este văzută de alții ca o lovitură directă la adresa încrederii cetățenilor.
„Eu, ca simplu cetățean, îmi fac datoria să votez. Dar ce rost are dacă politicienii își urmăresc doar interesul lor? Sunt tare dezamăgit! Nu mai cred în nimic!”, spune Mihai, un bărbat de 45 de ani.
Alții privesc situația cu mai mult scepticism. „De fiecare dată se întâmplă ceva. Ba fraude, ba probleme cu sistemul de numărare. Parcă nici nu mai contează ce vrem noi. Într-un fel, simt că suntem doar o cifră în calculele lor politice”, adaugă Ioana, o studentă.
„Parcă ne testează răbdarea cu fiecare alegeri”
În fața unei secții de votare din apropierea portului, Radu, un taximetrist de 38 de ani, își trage gluga bine pe cap în timp ce vorbește nervos: „Am stat la coadă să votez în turul întâi, și acum să-mi spună că poate votul meu nici nu mai contează? E bătaie de joc! Ne testează răbdarea cu fiecare alegeri.”
Alături de el, Adelina, o tânără mamă care își ține copilul de mână, dă din cap aprobator: „Eu nu pot să stau liniștită știind că poate votul meu va fi anulat. Cum să mai am încredere în sistem? Dacă se renumără, bine, dar să se asigure că totul e corect. Noi, oamenii de rând, nu mai știm ce să credem.”
Pe holul secției, Elena, o pensionară, își strânge paltonul pe corpul firav, dar vocea ei răsună clar: „Am trăit în comunism, știu cum e să nu ai drepturi. Dacă ne anulează voturile, nu mai e democrație. Ce facem dacă ne iau și acest drept? Răbdăm? Tăcem? Eu nu pot să tac, că sunt bătrână, dar inima îmi bate ca la tinerețe când mă gândesc ce fac copiii mei și nepoții mei într-o țară fără speranță.”
Speranța moare ultima
În ciuda nemulțumirilor, unii români se agață de speranță, asemenea vaselor care își caută salvarea într-un port sigur.
„Chiar dacă sunt dezamăgit, am venit să votez. Cred că avem o responsabilitate morală. Dacă noi nu mai credem, cine să mai creadă?”, spune Dragoș, un pescar din Constanța, care și-a făcut timp să vină la secția de votare înainte de a merge să-și verifice bărcile dacă sunt sau nu afectate de rafalele de vânt.
Lângă el, Ana-Maria, o profesoară de geografie, își exprimă optimismul: „Fiecare vot contează. Eu cred că, dacă rămânem implicați, poate într-o zi vom vedea și rezultate. Avem nevoie de politicieni care să ne reprezinte cu adevărat interesele.”
„Am votat pentru schimbare, dar și pentru stabilitate” – ce spun constănțenii după ce și-au exercitat dreptul la urne
Constănțenii au venit la secțiile de votare cu hotărârea de a-și face vocea auzită, chiar dacă vremea nu a ținut cu ei.
Ioana, o tânără de 27 de ani, designer grafic, povestește că a venit la vot pentru a susține schimbarea: „Am votat pentru o Românie curată, fără corupție. Cred că avem nevoie de o clasă politică mai tânără, mai conectată la realitățile noastre. Eu nu vreau să mai aud de aceleași fețe care au fost în Parlament în ultimii ani. Mi-am pus speranța într-un partid care promite transparență și reforme.”
Marin, un șofer de autobuz în vârstă de 48 de ani, spune că a votat pentru continuitate: „Am votat cu cei care sunt acum la guvernare. Poate nu sunt perfecți, dar măcar știu cum merg lucrurile. M-am săturat de promisiuni și de oameni care doar critică fără să vină cu soluții. Vreau să văd rezultate, nu doar vorbe goale. Și vreau locuri de muncă stabile, pentru că prea mulți dintre noi trăim de pe o zi pe alta.”
„Educația și sănătatea sunt priorități pentru mine”
Liliana și-a făcut timp să vină la vot, în ciuda vremii nefavorabile: „Am votat pentru copiii mei și pentru generațiile viitoare. Educația și sănătatea trebuie să fie priorități naționale. Dacă noi, părinții și profesorii, nu luptăm pentru asta, cine o va face? Sper să avem politicieni care să investească mai mult în școli și spitale, nu doar să vorbească despre ele.”
„Am votat împotriva extremismului”
Lângă o secție de votare de pe bulevardul Mamaia, Mihai, un antreprenor de 35 de ani, explică opțiunea sa electorală: „Am votat împotriva extremismului și a populismului. Nu vreau să mai văd discursuri care să dezbine țara. Avem nevoie de politicieni care să ne unească, să ne scoată din criza asta socială și economică. Am ales un partid care oferă soluții, nu scandaluri.”
„Pentru viitorul copiilor mei”
Maria și Sorin Vlad, părinții a doi copii de 6 și 10 ani, au venit împreună la vot: „Am votat pentru viitorul copiilor noștri. Ce ne dorim? Să trăiască într-o țară normală, unde să nu fim nevoiți să plecăm ca să le oferim un trai decent. Am ales un partid care promite investiții în infrastructură și crearea de locuri de muncă. Știm că nu va fi ușor, dar măcar să înceapă să miște lucrurile”, spune Maria.
„Sper ca tinerii să fie auziți”
Denisa, studentă la Drept, mărturisește că votează pentru a doua oară: „Sunt tânără, dar vreau să cred că votul meu contează. Am ales să sprijin o formațiune politică tânără, pentru că noi avem nevoie de oameni care să înțeleagă ce înseamnă să crești în era digitală, să ai șanse egale, să fii susținut ca să reușești în viață. Sper ca tinerii să fie auziți de data asta.”
„Nu vreau să plec din țară”
În pragul secției de votare, Adrian, un inginer de 41 de ani, explică decizia sa: „Am votat pentru o economie mai puternică. Nu vreau să plec din țară. Am prieteni plecați în străinătate care mi-au spus că aici nu mai avem viitor, dar eu nu cred asta. Eu vreau să rămân aici și să fac ceva bun pentru țara mea.”
„Dacă nu votăm, nu avem dreptul să ne plângem”
La coadă, Elena, o vânzătoare de 52 de ani, vorbește hotărât: „Am votat pentru că, dacă nu votăm, nu avem dreptul să ne plângem. Știu că e greu, că toți mint, dar poate de data asta va fi altfel. Dacă ne pierdem speranța, nu ne mai rămâne nimic.”
Marea – o metaforă pentru democrație
Furtuna de la malul mării devine o metaforă vie pentru contextul politic actual: valuri de nemulțumiri, vântul neîncrederii și cerul sumbru al incertitudinii.
La fel cum marinarii își pun încrederea în busola lor, românii își pun speranțele în vot, în democrație, chiar dacă drumul pare anevoios.
„Marea azi e furioasă, dar trece furtuna. Așa e și cu politica. Eu zic să nu ne pierdem speranța. Noi facem ce ține de noi, iar de restul trebuie să se ocupe cei aleși”, concluzionează Eliza, o constănțeancă de 72 de ani, pe faleza Cazinoului din Constanța.
Deasupra tuturor, ploaia continuă să cadă necontenit, iar marea rămâne agitată, oglindind o democrație în luptă cu sine însăși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News