Funeriu: Andronescu ar trebui să devină contemporană cu anul 2012
Consilierul prezidențial pentru Educație, Daniel Funeriu, a răspuns, miercuri, afirmațiilor ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în legătură cu cererea președintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii privind bacalaureatului profesional, susținând că această lege este "inoportună și incorectă" și că și-ar dori ca ministrul de resort "să decidă că vrea să fie contemporană cu noi, contemporană cu anul 2012".
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, criticat de Ecaterina Andronescu că l-a dezinformat pe președintele Traian Băsescu în legătură cu Legea privind bacalaureatul profesional, a declarat miercuri la RFI: "Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportună şi incorectă, pentru că dă naştere unui Bacalaureat second-hand. Să nu vindem iluzii copiilor!".
În opinia lui Daniel Funeriu,"acceptarea modificării modului de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după începerea anului şcolar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă. Dacă dvs. cunoaşteţi vreo ţară din Europa, care a modificat modul de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul şcolar, vă rog să-mi spuneţi, pentru că eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii 40 de ani în Europa".
Consilierul prezidențial a susținut că "și mai grav" este faptul că "chiar această lege prevedea faptul că modul de desfăşurare a Bacalaureatului şi conţinutul materiei care se dă se face public la începutul anului şcolar. Am început şcoala de o lună. Deci ministerul ar fi trebuit să încalce legea, pentru că ar fi trebuit la o lună după ce începe anul şcolar să spună care este modul în care se desfăşoară Bacalaureatul. Inacceptabil! Multă, multă instabilitate!", a opinat Funeriu, dezaprobând intenția actualului ministrului de a certifica "Bacalaureatul de frizerie", un lucru aberant ca și "doctoratul în tinichigerie".
"Elevii care termină liceul şi care nu au Bacalaureatul, elevii de la liceele industriale care termină liceul şi nu au Bacalaureatul, ei au cu toţii o diplomă de certificare a calificării profesionale. Toţi aceşti elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puţin ştiut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Or nu poţi să certifici prin Bacalaureat o calificare profesională, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie, poţi să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!", a afirmat fostul ministru al Educației.
"Preşedintele a fost dezinformat de consilierul domniei sale pe educaţie, care-şi imaginează că legea pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea nu este deloc perfectibilă", a declarat Ecaterina Andronescu, după ce președintele Traian Băsescu a retrimis la Parlament Legea privind bacalaureatul profesional.
În replică, Daniel Funeriu a declarat că și-ar dori "foarte mult ca doamna Andronescu să decidă în sfârşit că vrea să fie contemporană cu noi, contemporană cu anul 2012. Să ne înţelegem, nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare. Dacă urmezi logica doamnei Andronescu, înţelegi aşa: avem 120-130 de mii de copii care n-au luat BAC-ul pentru că n-au învăţat, toţi aceşti copii au un certificat de competenţă profesională, pentru că au învăţat ceva la liceu şi acum, pentru că n-au învăţat, să le dăm Bacalaureatul. Dacă asta este logica, atunci vă spun următorul lucru: în data de 9 decembrie, românii vor avea de ales între cineva care vrea să dea diplome fără valoare la tot poporul şi cineva care vrea să dea formare profesională, o meserie corectă fiecăruia", a menționat Funeriu, care consideră că nu există niciun motiv pentru "care să existe un astfel de tip de Bacalaureat second-hand".
"Această lege nu este nici oportună şi nici corectă, pentru că ar bulversa tot acest sistem de recunoaştere a diplomelor", a adăugat Funeriu, recunoscând, totodată, că l-a sfătuit pe preşedintele Traian Băsescu în acest sens: "Bineînţeles că am susţinut această poziţie, nu mă ascund, dar cred că este decizia corectă. Dacă cineva vrea să dea diplome fără nici o valoare, sigur, poate să o facă, însă eu nu o să-mi asum niciodată să vindem iluzii copiilor, să le dăm o diplomă de Bacalaureat care nu înseamnă nimic!", a explicat consilierul prezidențial pentru Educație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News