Funcțiile de conducere din instituțiile UE: Cum sunt aleși candidații și care sunt favoriții - Reuters
Află în articol mai multe despre funcțiile de conducere din instituțiile UE.
Liderii Uniunii Europene sunt pregătiți să înceapă negocierile pentru posturile de conducere din instituțiile UE după ce alegerile pentru Parlamentul European s-au încheiat duminică cu câștiguri pentru centru-dreapta și extrema dreaptă.
Care sunt posturile de top din UE?
Președintele Comisiei Europene: Președinta în exercițiu Ursula von der Leyen vizează un al doilea mandat în fruntea organismului executiv al UE, care face propuneri legislative. Acest post este cel mai puternic din cadrul instituțiilor UE.
Președintele Consiliului European: Această funcție presupune prezidarea reuniunilor la nivel înalt ale celor 27 de lideri naționali ai UE și menținerea legăturii cu aceștia pentru a stabili direcția strategică a blocului. Mandatul actualului președinte Charles Michel se încheie la sfârșitul lunii noiembrie.
Șeful politicii externe: Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună prezidează reuniunile miniștrilor Afacerilor Externe, apărării și dezvoltării din UE. Președintele în exercițiu Josep Borrell se retrage, de asemenea, la sfârșitul acestui an.
Cum se vor decide posturile?
Liderii UE vor organiza o reuniune informală în data de 17 iunie, imediat după summitul G7 din Italia, iar apoi se vor reuni la Bruxelles, pe 28-29 iunie, pentru un summit UE.
În acel moment, ei ar trebui să fi încheiat negocierile și să se fi stabilit asupra a trei candidați.
Candidații au nevoie de sprijinul unei majorități calificate - adică 15 dintre cei 27 de lideri ai UE, din țări care reprezintă împreună 65% din populația UE.
Președintele Comisiei Europene are nevoie, de asemenea, de sprijinul majorității în Parlamentul European, la fel ca și în întreaga Comisie, formată din 27 de persoane.
Noul parlament se va reuni pentru prima dată în data de 16 iulie. Oficialii UE speră că acesta va aproba președintele Comisiei în acea săptămână. Următoarea sesiune plenară va avea loc în săptămâna din 16 septembrie.
Liderii UE țin cont de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European și de necesitatea de a găsi un echilibru geografic. Atunci când convin asupra echilibrului pachetului de lideri, ei iau în considerare și cine va prezida Parlamentul European.
Conform convenției, președinția Comisiei revine partidului care a ieșit pe primul loc în alegerile pentru Parlament. Acest lucru o plasează pe von der Leyen într-o poziție puternică deoarece ea a fost candidatul Partidului Popular European de centru-dreapta, care a ieșit primul în sondaje.
Se așteaptă ca președinția Consiliului să revină socialiștilor, care au ieșit pe locul al doilea în alegeri, iar postul de politică externă taberei liberale Renew Europe, care a ieșit pe locul al treilea.
Cele trei grupuri au o majoritate în Parlament, dar redusă la doar 400 din 720 de locuri.
Acest lucru înseamnă că von der Leyen ar putea fi nevoită să se adreseze și Verzilor sau premierului naționalist italian Giorgia Meloni pentru a fi sigură că va primi undă verde din partea Parlamentului.
Cine este în cursă pentru un post de conducere?
Președintele Comisiei: Von der Leyen este clar favorită pentru a obține un al doilea mandat la conducerea executivului UE.
Președintele francez Emmanuel Macron, care a avut un rol esențial în plasarea ei în funcție în 2019, a promovat alte opțiuni de data aceasta, inclusiv pe fostul premier italian și șeful BCE Mario Draghi, despre care Macron a spus că ar trebui să „joace un rol”.
Anumite surse spun că Macron înclină să o sprijine pe von der Leyen. Una dintre surse a declarat că nu dorește ca instabilitatea din UE să se adauge la instabilitatea din Franța din cauza deciziei sale de a convoca alegeri parlamentare anticipate, conform Reuters.
Președintele Consiliului European: Fostul premier portughez Antonio Costa este principalul candidat, potrivit diplomaților.
Socialistul a demisionat în noiembrie din cauza unei anchete privind presupuse ilegalități în gestionarea proiectelor de energie verde de către guvernul său. El a negat orice abatere.
Noul prim-ministru portughez Luis Montenegro, care conduce o coaliție de dreapta, a declarat că l-ar susține pe Costa dacă acesta ar candida.
Există puțini alți candidați evidenți. Președintele Consiliului este, de obicei, un actual sau un fost prim-ministru, iar candidații socialiști la funcția de premier al UE sunt puțini.
Premierul danez Mette Frederiksen și fostul premier italian Enrico Letta au fost menționați de diplomați în ultimele luni, însă Costa pare să beneficieze de un sprijin larg.
Șeful politicii externe
Premierul estonian Kaja Kallas pare să fie favorită pentru funcția de șef al politicii externe, potrivit diplomaților.
Unii au sugerat că aceasta ar putea fi considerată prea dură față de Rusia pentru unele guverne ale UE. Dar aceste îndoieli par să se fi risipit în ultimele săptămâni.
Fiind est-europeană, Kallas ar adăuga un echilibru geografic la lista liderilor.
Fostul prim-ministru luxemburghez Xavier Bettel și belgianul Alexander De Croo, care este în prezent prim-ministru interimar după pierderea alegerilor naționale de către partidul său, au fost, de asemenea, considerați posibili candidați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News