Funcția Google care accesează datele utilizatorilor fără acordul lor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Această funcție Google ar fi preluat datele clienților fără știrea lor.

Inteligența artificială evoluează rapid, iar odată cu aceasta apar și preocupări majore legate de securitatea și confidențialitatea datelor în cadrul AI-ului generativ. Recent, Microsoft a lansat Copilot, iar Google a introdus Gemini, două proiecte de vârf în domeniul AI-ului. Cu toate acestea, Gemini ridică semne de întrebare după ce au apărut mai multe probleme.

Confidențial și nu prea

Recent, Microsoft a anunțat integrarea barei laterale Gemini în aplicațiile Google Cloud, inclusiv Google Docs și Drive. Acest instrument permite Gemini să monitorizeze activitatea utilizatorilor, să ofere sugestii și să analizeze fișierele. Kevin Bankston, consilier senior pentru politici de supraveghere a AI, a semnalat recent că Google Gemini a accesat și citit documente care ar fi trebuit să rămână confidențiale, stârnind îngrijorări serioase privind securitatea datelor.

În cazul lui Kevin Bankston, problema a implicat documentele sale fiscale. Se pare că Gemini a creat un rezumat PDF al acestora fără a avea aprobarea sa. Când Bankston a încercat să dezactiveze funcționalitatea, a fost redirecționat către setări inexistente. După mai multe încercări, a descoperit că funcția era deja dezactivată implicit.

Cum oprim accesul Gemini la datele din Google Drive

Google nu oferă, în documentația de suport care explică utilizarea Gemini în Google Drive, informații clare despre dezactivarea acestei funcții. Așadar, utilizatorii, chiar și cei experimentați, nu știu cum să împiedice Gemini să acceseze datele stocate în Google Drive. Situația nu este singulară. Numeroși alți utilizatori au întâmpinat dificultăți în găsirea unei soluții pentru dezactivarea acestei opțiuni care dă tot mai multe bătăi de cap.

În cele din urmă, Kevin a descoperit cum să oprească accesul Gemini la datele din Google Drive: trebuie dezactivate extensiile Gemini.

Google a fost solicitat să ofere detalii suplimentare despre acest incident, dar nu a furnizat și alte informații. Compania a recomandat utilizatorilor să dezactiveze complet opțiunea Labs în Workspace.

Setările de confidențialitate din Gemini ar trebui să fie transparente și ușor accesibile, însă situația actuală contrazice teoria. Astfel, fie inteligența artificială "minte", fie unele sisteme interne de pe serverele Google nu funcționează corect. Indiferent de situație și în ciuda asigurărilor companiilor că datele private ale utilizatorilor nu sunt utilizate pentru antrenarea inteligenței artificiale, acest incident pune în continuare sub semnul întrebării credibilitatea Google.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel