Fumat la mâna a treia. Fum de țigară din podele, ziduri, haine, risc de cancer pulmonar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălțan, a declarat joi, la Sibiu, că "fumatul la mâna a treia", ceea ce înseamnă fumul de țigară din podele, ziduri, haine, poate influența riscul de cancer pulmonar.

"La fumătorii pasivi depinde de spațiul în care se produce, numărul de fumători, numărul de țigări fumate și în măsură foarte mică, de ventilație. Deci, în funcție de această expunere, la cancerul bronhopulmonar poate să crească cu 30 până la 50% acest risc de a face un cancer ca fumător pasiv. Dar acum, în ultimul timp, marota în zona asta este fumatul la mâna a treia. Fumatul la mâna a treia înseamnă tot ce intră în podele, ziduri, haine, care și aceea creează o expunere suplimentară", a spus președintele SRP.

CITEȘTE ȘI: Cancer pulmonar. Două grupuri farmaceutice s-au aliat pentru a testa un medicament

Potrivit profesorului doctor Florin Mihălțan, fumatul pasiv "dă foarte multe limfoane și leucemii la copii."

"Mai e un lucru și mai interesant. Deci efectul fumatului se transmite și la a doua generație. Deci, bunicul dumneavoastră a fumat, mama nu a fumat, dumneavoastră nu fumați, dar impactul fumatului bunicului se transmite și la dumneavoastră prin modificările epigenetice. Deci lucrurile sunt extrem de complicate și extrem de grave sub aspectul fumatului", a declarat acesta într-o conferință de presă.

România, alături de celelalte țări din Estul Europei, ocupă primele locuri privind numărul de bolnavi de cancer bronhopulmonar, conform doctorului Dorin Vancea. El a precizat că la noi incidența cancerului pulmonar este de 40% la mia de locuitori.

Peste 400 de specialiști au participat joi la ceremonia de deschidere a Congresului Național al Societății Române de Pneumologie 2014, de la Sibiu, eveniment organizat o dată la doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel