Fukushima: Iod puternic radioactiv descoperit la sute de metri de ţărm
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
fukushima
fukushima

Un nivel al iodului radioactiv de 1.250 mai mare decât cel normal a fost măsurat în mare la câteva sute de metri de centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat sâmbătă Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară.

Agenţia a precizat că testele au fost realizate de compania de electricitate care gestionează situl, Tokio Electric Power (Tepco), folosind apă prelevată în largul reactorului 1.

„Dacă beţi 50 de centilitri de apă cu această concentraţie de iod, veţi atinge dintr-odată limita anuală pe care o puteţi absorbi. Este un nivel relativ ridicat“, a explicat un purtător de cuvânt al Agenţiei. El a explicat însă că „radioactivitatea eliberată în mare se va dilua odată cu mareea, ceea ce înseamnă că ar fi necesară o concentraţie mult mai mare pentru ca algele şi animalele marine să o absoarbă“.

Marţi, conţinutul de iod 131 a fost evaluat la un nivel de 126 de ori mai mare decât limita legală fixată de guvern, în apa din Oceanul Pacific prelevată în acelaşi loc din apropierea centralei de la Fukushima Daiichi. Concentraţia de iod radioactiv a crescut deci de aproape zece ori în câteva zile.

Autorităţile publice au anunţat atunci o înăsprire a măsurilor de control asupra peştilor şi fructelor de mare pescuite de-a lungul coastelor.

Situaţia de la centrala nucleară avariată de cutremur din nordul Japoniei nu s-a înrăutăţit, dar este nevoie de vigilenţă, a declarat sâmbătă secretarul general al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de Reuters şi Kyodo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel