Data publicării:
Fuga de lucrurile care ne dor. Psiholog, de ce greșim: Vine cu o și mai mare greutate
Medicul psiholog Raluca Anton a explicat cum stă treaba, de fapt, cu fuga de lucrurile care ne dor sau ne provoacă un disconfort. Deși, de multe ori, avem impresia că prin această decizie ne punem la adăpost, ei bine, lucrurile nu stau deloc așa.
"Evităm trăirea emoțiilor negative"
"A fugi de lucrurile care ne dor sau care ar putea sa ne creeze disconfort este o tehnică pe care marea majoritate dintre noi o folosim. Ca atunci când avem un examen foarte greu și avem așa de mari emoții încât fie nu ne prezentăm la examen, fie ne trece serios prin minte să facem acest lucru; sau când tot evităm întâlnirea cu o persoană a cărei prezență ne produce disconfort; ori când evităm luarea unei decizii.
În aceste situatii (la fel ca în multe altele) ce facem, de fapt, nu este evitarea examenului sau a acelei persoane sau a deciziei (deși de multe ori, ne gasim tot felul de justificări pentru asta), ci evităm trăirea emoțiilor negative, evităm experiența acelui disconfort emoțional care este o experiență pur personală (nu are legătură nu nimic din exteriorul nostru)", a scris psiholog dr. Raluca Anton pe Facebook.
"Fuga este bună doar atunci când o practicăm la propriu"
"Însă, știm că oricât de mult încercăm să facem asta, viața nu este compusă doar din momente bune (ba unii teoreticieni ar zice că momentele plăcute sunt un bonus al vieții care nu e chiar ușoară), iar disconfortul emoțional călătorește cu noi oricât de mult am încerca să fugim de el. Ba uneori ni se aruncă în față și ne oprește din multe lucruri pe care ni le dorim. Așa că, vă propun azi să stați puțin cu voi, să vă opriți din ce faceți și să vă gândiți la povestea voastră, la ceea ce simțiți cel mai des, dar și la ceea ce faceți pentru a nu mai simți acele emoții intense.
S-ar putea ca așa să vă simțiți mult mai eliberați, decât dacă fugiți mereu de voi înșivă. Fuga este bună doar atunci când o practicăm la propriu. Altfel, este o modalitate de evitare a ceva ce s-ar putea să nu dispară niciodată, oricât de mult am fugi (la figurat). Iar în timp ce stați, fiți buni cu voi și cu cei din povestea voastră de viață! A vă pedepsi sau a-i pedepsi pe ei, chiar dacă numai în gând, nu vine cu eliberare, ci vine cu o și mai mare greutate", a mai explicat psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News