Fuego, vulcanul din apropierea capitalei Guatemalei, ERUPE
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 23 sep 2021, 19:28
WhatsApp
Fuego, vulcanul din apropierea capitalei Guatemalei, ERUPE. Peste 200 de oameni au murit / Foto: Pixabay
Fuego, vulcanul din apropierea capitalei Guatemalei, ERUPE. Peste 200 de oameni au murit / Foto: Pixabay
Fuego, vulcanul din apropierea capitalei Guatemalei, a intrat în erupție.

Vulcanul Fuego, situat în apropiere de capitala Guatemalei, a intrat joi în erupţie, însă până acum nu a fost emis vreun ordin de evacuare, au anunţat autorităţile, relatează  Agerpres, citând AFP.

"Activitatea înregistrată în acest moment corespunde cu începutul unei erupţii", cu un amestec de explozii şi flux de lavă, a declarat pentru presă Emilio Barillas, purtătorul de cuvânt al Institutului naţional de vulcanologie.

Erupţia a provocat o curgere de lavă pe o distanţă de şase kilometri la baza vulcanului, situat la 35 km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a adăugat oficialul.

Cea mai puternică erupție a vulcanului FuegoAceasta este cea mai puternică erupţie a vulcanului Fuego înregistrată după cea din 3 iunie 2018, care a provocat 215 morţi şi tot atâţia răniţi. Patru sate situate lângă vulcan, cu o înălţime de 3.763 metri deasupra nivelului mării, au fost afectate de căderile de cenuşă, a declarat Centrul de Coordonare Naţională pentru Dezastre (Conred).

"Pentru moment nu a fost lansat niciun ordin de evacuare, însă autorităţile teritoriale desfăşoară acţiuni în zonele din jur", a adăugat purtătorul de cuvânt al Conred, David de Lealn.

În afară de Fuego, Guatemala mai are alţi doi vulcani activi - Pacaya (sud) şi Santiaguito (vest).

Și un vulcan din Spania a erupt

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi soţia lui, regina Letizia, au mers joi pe insula La Palma, din arhipelagul Canare, unde vulcanul Cumbre Vieja a erupt la sfârşitul săptămânii trecute pentru prima dată în 50 de ani, relatează dpa.

Cuplul regal s-a întâlnit cu o parte dintre cele peste 6.000 de persoane evacuate şi le-a transmis mesaje de încurajare, a informat postul public spaniol RTVE. Multe dintre acestea şi-au pierdut toate bunurile în urma erupţiei.

Felipe şi Letizia au fost însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez. Ei s-au întâlnit apoi cu reprezentanţi ai guvernului insulei şi au mers să vadă zonele devastate în urma erupţiei. De asemenea, ei au vizitat un centru de control de urgenţă situat lângă vulcan pentru a observa eforturile de ajutorare.

Vulcanul Cumbre Vieja expulzează de duminică cenuşă, fragmente de rocă şi lavă cu o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius. Pentru cea de-a cincea zi consecutiv, lava care se prelinge pe versanţii vulcanului a înghiţit joi locuinţe, clădirile unor şcoli şi plantaţii de banane, deşi într-un ritm mai lent decât în zilele anterioare. Până în prezent, cel puţin 350 de locuinţe au fost complet distruse iar multe altele au fost grav avariate. Mii de persoane au fost evacuate. Nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în urma erupţiei vulcanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?