Urmărește emisiunea live
Frunzulică, PSD: Macron, factor de stabilitate, să ne temem de mai rău
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Klaus Iohannis proteste
Klaus Iohannis proteste
Un europarlamentar PSD, Doru Claudian Frunzulică, face o analiză la rece a protestelor din Franța și Belgia, din perspectiva construcției europene.

”Protestele din Franța s-au extins în Valonia și, ieri, au cuprins și capitala Belgiei, sediul instituțiilor europene, a declarat Frunzulică pentru DCNews. Au pornit de la nemulțumiri legate de scăderea nivelului de trai, dar după ce Macron a dat înapoi, cred că tensiunile, în loc să scadă, se amplifică. Este o situație gravă, a dus deja la pierderea majorității pentru guvernul Belgiei. Chiar dacă în Franța puterea politică va rezista, aceste manifestații proiectează o viziune negativă într-un moment apropiat de alegerile europarlamentare. Ca urmare, folosesc populiștilor, extremiștilor, naționaliștilor care se doresc distrugerea proiectului european.

Noi am combătut cu fermitate viziunea lui Macron, a Europei cu două viteze, ca și alte poziții ale liderului francez. Dar trebuie să recunoaștem că Macron este un factor important pentru stabilitatea UE, că împreună cu Merkel asigură funcționarea motorului franco-german al Uniunii. De aceea, poziția rațională, apelul la calm și stabilitate trebuie făcut, la fel cum ar fi trebuit să-l facă Macron în cazul României.

Cele două situații sunt diferite, evident, dar trebuie judecate cu aceeși măsură. Haosul, destabilizarea statului, atacurile la instituțiile care asigură ordinea fac jocul extremiștilor, a unor forțe interesate din afara țărilor în discuție sau din afara Uniunii Europene. De aceea nu trebuie să cădem în capcană, să încurajăm astfel de manifestări, chiar dacă suntem pe alte poziții politice față de guvernele aflate acum sub asaltul unor manifestații de stradă.

Să nu facem greșeala pe care au făcut-o Macron și alți lideri europeni când au criticat modul în care guvernul român a răspuns protestelor violente din 10 august. Dincolo de abordările politice, de jocul pe care îl fac forțele de dreapta în PE, să recunoaștem că au fost influențați și de intervenție președintelui României.

Din câte știu, este unicul caz în care un președinte, în loc să militeze pentru asigurarea stabilității interne, incită la proteste și critică forțele de ordine, susține violențele verbale-de exemplu înjurătura slogan- dar și pe cele fizice, promovate de unii manifestați”, a spus Doru Frunzulică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel