Data publicării:
Fructul minune care te scapă de bolile hepatice
Virtuţile tămăduitoare ale măslinelor sunt cel puţin la fel de mari ca cele gastronomice. În vechime, măslinul era venerat, grecii considerindu-l arborele înţelepciunii, iar romanii îl numeau copacul Minervei, căci era aducător de hrană şi, implicit, de sănătate, potrivit yve.ro .
În civilizaţia greco-romană, măslinele erau consumate zilnic, iar uleiul de măsline era un aliment nelipsit, dar şi un medicament utilizat în diverse tratamente, inclusiv cosmetice.
Principalele virtuți
Uleiul de măsline are proprietăti anticolesterol. Multi îl consideră cel mai bun ulei de masă, mai ales că drenează funcțiile hepatice. Are acţiune colagogă şi coleretică.
Măslinele sunt un aliment foarte nutritiv prin aportul de materii grase, în special acid oleic, care constituie mai mult de două treimi din grăsimile lor).
[citeste si]
Fructele sunt indicate ca aliment pentru diabetici şi persoane cu insuficienţă digestivă. Fibrele pe care le conţin favorizează tranzitul intestinal deja stimulat prin ameliorarea secretiei de bilă. Măslinele (şi uleiul de măsline) prezintă un interes deosebit pentru functia hepatică, deoarece ameliorează toate functiile ficatului şi vezicii biliare. Această tonifiere este semnalată de un mai bun drenaj sangvin, de creşterea sintezei bilei şi de o mai bună difuzie a acesteia în căile digestive.
În ceea ce priveşte colesterolul, uleiul de măsline se pare că ajută la scăderea nivelului acestuia.
Cum le puteți consuma
Măslinele sunt tratate adesea cu diverse produse chimice (între care soda), pentru a li se reduce gustul amar. Această metodă permite o anumită economie de timp faţă de metoda tradiţională de preparare a măslinelor negre. Dar utilizarea în exces a sodei poate produce iritaţii la nivelul gurii, gâtului şi mucoaselor digestive. Prin urmare, va trebui să optăm pentru măslinele preparate în manieră tradițională pentru a evita aceste inconveniente...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News