Data actualizării:
Data publicării:

Frontiera Rafah se redeschide joi pentru cei care dețin pașaport străin/Reuters. Evacuat american, despre viața în Gaza: Fără apă, fără mâncare, fără adăpost, nimic!

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ
Oficialii de la frontieră, din Fâșia Gaza, au făcut acest anunț, citați de Reuters.

UPDATE: Primii cetățeni britanici au intrat în Egipt din Gaza prin trecerea Rafah, a informat miercuri Sky News, citând Ministerul de Externe britanic.

UPDATE: Reuters scrie că evacuații cu pașaport american descriu viața în Gaza astfel: ”fără apă, fără mâncare, fără adăpost, nimic!”

Un student la medicină afirmă că în spitale, copiii adăpostiți acolo suferă de frig. 

Reuters vorbește despre cel puțin 320 de deținători de pașapoarte străini evacuați și zeci de răniți grav din Gaza, citând trei surse egiptene și un oficial palestinian. Acest lucru este posibil după ce Qatarul a intermediat un acord între Egipt, Israel și Hamas.

O sursă diplomatică informată despre planurile egiptene a declarat că aproximativ 7.500 de deținători de pașapoarte străine vor fi evacuați din Gaza în decurs de aproximativ două săptămâni, adăugând că aeroportul Al Arish va fi pus la dispoziția acestora. 

UPDATE: 76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt, conform AFP. 

"Terminalul din Rafah va fi din nou deschis joi pentru a permite trecerea mai multor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie", a anunţat o sursă din cadrul serviciilor de securitate egiptene pentru agenţia de presă franceză. 

Responsabili ai terminalelor palestinian şi egiptean anunțaseră miercuri dimineaţa că aproape 90 de răniţi palestinieni şi circa 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi cetăţeni străini ar urma să traverseze astăzi punctul de trecere.

--- 

Conform sursei citate, joi, va fi deschisă granița pentru a trece persoanele care au pașaport străin. Astăzi, în jurul orei 14:00, au fost evacuați primii străini din Gaza, pe la punctul de trecere de la Rafah. Mai înainte, în jurul orei 11:00, au fost raportate ambulanțe care au ieșit cu răniți din Fâșia Gaza, în Egipt. 

Cu privire la primul grup care a evacuat Fâșia Gaza, Reuters a scris, citând presa locală și surse de la granița cu Egiptul, că au fost evacuați răniți prin intermediul ambulanțelor prin punctul de trecere Rafah. Au trecut 20 - 30 de ambulanțe cu răniți.

În ceea ce privește al doilea grup, 110 deținători străini de pașapoarte au fost autorizați să părăsească Gaza miercuri după-amiază, potrivit lui Wael Abu Omar, purtătorul de cuvânt al autorității palestiniene. Ar exista o listă cu 500 de persoane ce vor fi lăsate să părăsească Fâșia Gaza. Pe respectiva listă, nu se regăsesc români, deși vorbim despre aproape 300 care se află în Gaza. Nu este clar dacă joi, trecerea frontierei în Egipt se va face pe ”listă”, anunțul fiind că va fi deschisă frontiera pentru cetățenii cu pașaport străin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel