Front comun ÎMPOTRIVA Chinei. Australia se alătură
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Pentru prima dată în ultimii 13 ani, Australia se alătură unui front comun împotriva Chinei. Vor avea loc exerciții militare de amploare.

Australia va participa la exerciții militare în apropierea coastelor indiene. Acestea vor reuni un cvartet de țări preocupate de creșterea influenței chineze în regiune. Astfel, India, Japonia, Statele Unite și, pentru prima după din 2007, Australia vor participa la exercițiul naval Malabar din noiembrie, o mișcare care va duce la reacții din partea Chinei.

Miniștri apărării, declarații curajoase

Ministrul australian al apărării, Linda Reynolds, a declarat că exercițiile vor fi despre „demonstrarea hotărârii noastre colective de a susține un Indo-Pacific deschis și prosper”, o aluzie la contracararea puterii Chinei. În același timp, Ministerul Apărării din India a precizat că exercițiul naval va avea loc în Marea Arabiei și în Golful Bengal, care este un hotspot pentru concurența strategică indo-chineză.

În ultimele decenii, China a încercat să crească în mod semnificativ influența în Myanmar, Sri Lanka, Pakistan și Bangladesh, provocând îngrijorări mari la New Delhi. Exercițiul vine într-un moment de tensiuni diplomatice între China și Australia, tensiuni economice între China și SUA și tensiuni militare între China și India, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel