Data publicării:
Frizerii dintr-un oraș italian vor fi amendați dacă spală de două ori părul clienților pe timp de secetă
Un oraș din Italia amendează coafezele și frizerii care spală de două ori părul clienților pe timp de secetă.
Primarul unui oraș italian a interzis coafezelor și frizerilor să-și șamponeze părul clienților lor de două ori, în încercarea de a economisi apa în timpul uneia dintre cele mai severe secete din ultimele decenii, scrie The Guardian.
Carlo Gubellini, primarul din Castenaso, oraș situat lângă Bologna, spune că mii de litri de apă sunt risipiți zilnic prin șamponarea dublă și, implicit, clătirea dublă, despre care mulți frizeri susțin că este o măsură recomandată în cadrul saloanelor. Se crede că este singurul primar din Italia care a luat o astfel de măsură dură, care va implica controale și amenzi de până la 500 de euro pentru saloanele care încalcă regula, totul în contextul în care Italia luptă împotriva secetei în timpul unui val de căldură intens și prelungit. Castenaso, un oraș care are o populație de 16.000 de locuitori, are 10 coafeze și frizeri.
Primar: Vorbim de mii de litri pe zi
"Dacă înmulțim cantitatea de apă folosită pentru fiecare client, vorbim de mii de litri pe zi.", a spus Gubellini pentru Corriere della Sera.
"Castenaso este mic: imaginați-vă ce înseamnă în ceea ce privește consumul de apă în orașele mari. Am emis ordinul sâmbătă, având în vedere că saloanele sunt închise duminica și luni, pentru a le oferi mult timp să se adapteze.”, a mai spus acesta.
Un ghid emis cu ocazia introducerii noilor măsuri arată că printr-un robinet deschis curg 13 litri de apă pe minut și este nevoie de cel puțin 20 de litri de apă ca părul unei persoane să fie spălat de două ori.
Ce spun frizerii
Katia, angajata unui salon din Castenaso, susține că măsura este ridicolă, pentru că depinde de tipul de păr al clientului, dacă este murdar sau nu, sau dacă șamponarea dublă este cerută de alte produse de îngrijire folosite.
"Pare puțin ridicol. Este dificil să nu poți spăla și clăti de două ori părul clienților deoarece unele dintre produsele pe care le folosim necesită, asta. În plus, depinde de tipurile de păr, dar mai ales dacă părul clientului este destul de murdar.", a spus Katia.
Gubellini a mai spus că speră să poată modifica ulterior măsura, dar a subliniat că situația este „cu adevărat alarmantă”.
"Emilia-Romagna are suficiente rezerve de apă necesare pentru terenurile agricole până pe 29 iunie, apoi din iulie lucrurile s-ar putea înrăutăți drastic.", a spus el.
Primarii din alte orașe italiene au impus și măsuri de raționalizare a apei, inclusiv Milano, unde fântânile publice au fost închise. Regiunile din nordul Italiei suferă cel mai mult din cauza secetei prelungite a celui mai lung râu al Italiei, Po, după ploile puține și zăpadă insuficientă din această iarnă.
Secetă extremă în România. Gabriela Băncilă (ANM), pericolul averselor torențiale
Gabriela Băncilă (ANM) a vorbit despre care consecințele asupra agriculturii din cauza lipsei de precipitații. Aceasta a spus care sunt cele mai afectate zone din România.
”În momentul de față, partea de est și sud-est a României, în special în zona Moldovei, a Dobrogei și mare parte din Muntenia, se confruntă în continuare, atât în ceea ce privește cultura de grâu de toamnă cât și cea de porumb, cu o secetă puternică și chiar extremă. Și, deși am asistat la episoade cu instabilitate atmosferică, care au implicat și averse torențiale, să știți că, în decursul unei averse torențiale, capacitatea de înmagazinare de apă a solului este una foarte redusă.
Acesta este motivul pentru care se produc acele scurgeri pe versanți, acele inundații rapide care pot fi extrem de periculoase. Capacitatea de înmagazinare a solului, în contextul unei averse torențiale, este chiar mai mică de 50% din cantitatea totală înregistrată. Prin urmare, toate aceste manifestări de instabilitate atmosferică sunt, de cele mai multe ori, un factor agravant în ceea ce privește manifestările asupra agriculturii, pentru că există perioada de arșiță, perioada lipsită de precipitații, iar în timpul acestor manifestări de instabilitate atmosferică, prin intensificări puternice ale vântului sau prin grindină, putem să ajungem în plus la afectarea culturilor respective”, a declarat directorul ANM, Gabriela Băncilă. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News