"Friptură de mistreț fără... colți de argint, cu sos de piper verde și afine". Rețeta pilotului Cezar Osiceanu
Pilotul Cezar Osiceanu v-a pregătit o rețetă delicioasă de mistreț cu sos de piper și afine pentru trecerea dintre ani.
Mergem nu la vanatoare ca sa impuscam vreun mistreț și nici la vreo librărie ca sa cumpărăm celebra poezie “Mistrețul cu colți de argint” a lui Stefan Augustin Doinas, ci la vreun vânător calificat care a primit autorizație legală pentru sacrificarea pe altarul cinegeticii a unui astfel de animal! Aidoma poeziei il vom gratula pe falnicul vânător cu titlul de “Print din Levant ce prin inima neagră de codru trecea trecea “... iar din portia lui legală el ne va da o mică transă din fiara uriasa!
"Cel mai important este ca mistrețul doborât sa fie verificat sanitar - veterinar mai ales in situația generală de astazi din Romania cand pesta porcina face ravagii iar trichineloza poate apare cu ușurintă si in mod nedorit in meniu!
Cum se face baițul
Bun, am rezolvat cu carnea si suntem siguri ca o putem pregati asa ca o vom spala si transa usor si apoi o vom pune intr-un baiț anume pentru ea! Rețeta baitului este simpla: ulei de masline, piper, sare, cimbru, busuioc, boia dulce si iute, plus vin la greu astfel incat carnea sa stea scufundata in el! Se pune vasul cu carnea in bait in frigider pentru o saptamana si zilnic intoarcem carnea in el!
Carnea de vânat
Carnea de vânat este mai grea si conține o serie de toxine si de aceea ea se pregătește intr-un mod mai special! Mulți o considera chiar o cauza principala a gutei apărute si dezvoltate in special in rândul feudalilor si aristocraților care erau mari consumatori de carne de vânat aflat in belsug pe proprietățile lor.
Arta culinara a pregătirii vânatului a evoluat in timp dar după cum nu orice bodega are un “chef” la bucatarie nici majoritatea bucătarilor din castelele si conacele timpului nu puteau consulta vreo opera literară din categoria Sanda Marin, Google sau altii nu?
Cât am vorbit noi aici a trecut si saptamana de macerare in baiț si asa ca o sa o scoatem si o vom pune in tava destinată gătitului la cuptorul din bucătăria fiecăruia! De ce spun asta? Pentru ca distinsii fabricanti de astfel de “scule” nu au grija sa verifice ca ele sa corespundă dpdv al dimensiunilor produselor in cauza cu dimensiunile diverselor cuptoare aflate in comert! Chestie intamplata chiar mie ca sa zic asa!
Cum se prepară friptura
Punem carnea si facem un nou baiț, pe cel vechi il aruncam deoarece are in el toxinele despre care vorbeam mai sus! Punem tava la cuptor la foc mediu acoperind cu o folie si periodic intorcand carnea de pe o parte pe alta Spre final vom lasa deoparte folia si crestam carnea punand in ea catei de usturoi, busuioc si cimbru care vor crea o crusta frumos mirositoare
In zeama din tava punem piper verde pentru sos, 6-7 catei de usturoi întregi, câteva cuișoare, o ușoară pudrare cu curry (ca sa deschidem un pic culoarea sosului si sa aibe unde sa se scalde verdele piperului si albastrul închis al afinelor!) si completam sosul cu o porție zdravănă de rom - va recomand un “Flor de cannia“ produs in Republica Dominicana, de 5 ani, (sau un RON de Cuba Anejo Viejo de 7 ani) si după 10 minute adăugăm si afinele.
Lasam la foc mediu pentru 5 minute si apoi închidem focul urmand sa ne ocupam de garnitura potrivită acestei superbe creaturi cinegetice adaptate in cuptorul nostru", explica Cezar Osiceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News