Data actualizării:
Data publicării:

Fraudă electorală în regiunea transnistreană: Jurnaliștii BBC au surprins o femeie supărată că nu și-a primit banii promiși

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un incident de corupere a votului în regiunea transnistreană a fost surprins sub ochii jurnaliștilor BBC, alimentând acuzațiile de fraudă masivă în timpul referendumului și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Citește și: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Toate voturile s-au numărat. Referendumul a trecut! / Maia Sandu, 42,45% în primul tur

O femeie a fost surprinsă întrebând monitorii electorali unde își poate primi banii după ce și-a depus votul, confirmând că a fost plătită pentru a participa la scrutin.

„Afară, am întrebat-o direct dacă i s-au oferit bani pentru a vota și a recunoscut fără ezitare. Ea era furioasă că un bărbat care o trimisese la secția de votare nu-i mai răspundea la apeluri. «M-a păcălit!», a spus ea. Nu a vrut să răspundă când a fost întrebată pentru cine a votat”, a relatat jurnalistul BBC.

În urma acestui incident și a altor dovezi care indică posibile nereguli, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat public o tentativă masivă de fraudă electorală. Sandu a acuzat direct Rusia și pe oligarhul fugar Ilan Șor că au orchestrat o manipulare de proporții a voturilor, declarând că există dovezi clare care arată că aproximativ 300.000 de voturi au fost cumpărate.

„Este o fraudă de o amploare fără precedent”, a declarat Sandu, subliniind că rezultatul strâns al referendumului – unde doar 50,31% dintre votanți au susținut modificarea constituției pentru aderarea la UE – a fost influențat de amestecul extern și manipularea alegătorilor.

Ilan Șor, care a fost implicat în multiple scandaluri de corupție și este căutat de autorități, a promis public că va plăti votanții pentru a încuraja votul împotriva aderării la Uniunea Europeană sau pentru a descuraja participarea la vot. Sandu a subliniat că aceste acțiuni au fost susținute financiar de Rusia, deși Kremlinul a respins acuzațiile, solicitând dovezi clare în sprijinul acestor afirmații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel