Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Fraudă electorală în regiunea transnistreană: Jurnaliștii BBC au surprins o femeie supărată că nu și-a primit banii promiși

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un incident de corupere a votului în regiunea transnistreană a fost surprins sub ochii jurnaliștilor BBC, alimentând acuzațiile de fraudă masivă în timpul referendumului și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Alegeri prezidentiale 2024

Citește și: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Toate voturile s-au numărat. Referendumul a trecut! / Maia Sandu, 42,45% în primul tur

O femeie a fost surprinsă întrebând monitorii electorali unde își poate primi banii după ce și-a depus votul, confirmând că a fost plătită pentru a participa la scrutin.

„Afară, am întrebat-o direct dacă i s-au oferit bani pentru a vota și a recunoscut fără ezitare. Ea era furioasă că un bărbat care o trimisese la secția de votare nu-i mai răspundea la apeluri. «M-a păcălit!», a spus ea. Nu a vrut să răspundă când a fost întrebată pentru cine a votat”, a relatat jurnalistul BBC.

În urma acestui incident și a altor dovezi care indică posibile nereguli, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat public o tentativă masivă de fraudă electorală. Sandu a acuzat direct Rusia și pe oligarhul fugar Ilan Șor că au orchestrat o manipulare de proporții a voturilor, declarând că există dovezi clare care arată că aproximativ 300.000 de voturi au fost cumpărate.

„Este o fraudă de o amploare fără precedent”, a declarat Sandu, subliniind că rezultatul strâns al referendumului – unde doar 50,31% dintre votanți au susținut modificarea constituției pentru aderarea la UE – a fost influențat de amestecul extern și manipularea alegătorilor.

Ilan Șor, care a fost implicat în multiple scandaluri de corupție și este căutat de autorități, a promis public că va plăti votanții pentru a încuraja votul împotriva aderării la Uniunea Europeană sau pentru a descuraja participarea la vot. Sandu a subliniat că aceste acțiuni au fost susținute financiar de Rusia, deși Kremlinul a respins acuzațiile, solicitând dovezi clare în sprijinul acestor afirmații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel