Data actualizării:
Data publicării:

Fraudă de 600 de milioane de euro, în Italia. Temeri la nivelul UE, după arestarea a 22 de persoane. Percheziții și în România

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Poliția italiană a anunțat joi că a arestat 22 de persoane și a confiscat bunuri în valoare de peste 600 de milioane de euro.

Poliția italiană a arestat 22 de persoane și a confiscat bunuri, de la vile la Rolexuri, în valoare de peste 600 de milioane de euro (652 de milioane de dolari), în cadrul unei anchete privind presupuse fraude legate de scheme de finanțare ale Uniunii Europene și ale Italiei, scrie Reuters.

Poliția financiară din Veneția a declarat că, în opinia sa, grupul, care a operat în diferite țări europene, a încercat să fraudeze fondul COVID al Uniunii Europene pentru refacerea pandemiei și programele generoase de îmbunătățire a locuințelor introduse de Italia.

Poliția a declarat că a confiscat apartamente, vile, ceasuri Rolex, bijuterii Cartier, aur, criptomonede și mașini de lux, precum un Lamborgini și un Porsche, pe lângă credite fiscale ilegitime în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro pentru îmbunătățiri la domiciliu.

Trei persoane au fost arestate în Slovacia, două în Austria și 17 în Italia, a precizat poliția, percheziții fiind efectuate și în România.

Temeri la nivelul UE

Ancheta va spori temerile că atât mecanismul de redresare și de reziliență al UE (RRF), cât și propriile programe de construcții din Italia se dovedesc a fi o sursă de bunăstare pentru escroci.

Până în prezent, Italia a primit aproape 102 miliarde de euro din fondurile de redresare COVID ale UE, urmând ca până în 2026 să primească alte peste 90 de miliarde de euro. În același timp, guvernul plătește miliarde de euro pentru programele de construcții, inclusiv unul care se oferea să plătească proprietarilor de locuințe 110% din costul renovărilor pentru economisirea energiei și un altul care acoperea până la 90% din costul refacerii fațadelor.

Poliția a declarat că suspecții, care nu au fost numiți, au conceput "sisteme sofisticate de fraudă", folosind o serie de companii de fațadă pentru a prezenta proiecte fictive și a obține astfel credite fiscale comercializabile de la stat. După ce frauda a fost finalizată, organizația a pus la punct un sistem de spălare a banilor, inclusiv prin utilizarea de servere cloud situate în țări necooperante și de criptomonede.

Poliția italiană a declarat că a colaborat cu Parchetul European (EPPO), care este responsabil cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale blocului comunitar.

În raportul său anual publicat în februarie, EPPO a declarat că în 2023 avea 1.927 de investigații în curs de desfășurare, care, împreună, au implicat aproximativ 19,2 miliarde de euro de suspiciuni de fraudă. Circa 618 investigații au fost deschise numai în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel