Data publicării:

Frauda de 600 de milioane de Euro din fondurile PNRR ale Italiei - Arestări în Austria, România și Slovacia. Au ridicat Rolexuri și Lamborghiniuri

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Autoritățile din Italia, Austria, România și Slovacia au efectuat joi mai mult de 20 de arestări în cadrul unei ample investigații privind fraudarea masivă legată de fondul de redresare post-pandemic al UE.

La solicitarea procurorilor UE, 150 de ofițeri din unitățile de poliție financiară și de fraudă au reținut opt persoane, în timp ce alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu în urma unei anchete transfrontaliere privind o presupusă organizație criminală suspectată că a fraudat 600 de milioane de euro din Fondul de Redresare și Reziliență (RRF) al UE pentru Italia, relatează POLITICO.

Poliția a efectuat, de asemenea, percheziții domiciliare și în locații de afaceri, confiscând și blocând active, printre care apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului de redresare economică post-Covid al UE, cu 191,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi de gestionat și cheltuit. Guvernul condus de prim-ministrul Giorgia Meloni este sub presiune să respecte termenele de cheltuire și finalizare a proiectelor stabilite pentru fond.

Poliția a declarat că presupusa fraudă a fost comisă de o asociație infracțională care includea profesioniști cu experiență în obținerea de fonduri publice, care au contribuit la obținerea de bani pentru proiecte în valoare de zeci de milioane de euro, destinate să îmbunătățească competitivitatea și digitalizarea companiilor italiene.

Poliția financiară a reconstruit tranzacțiile suspecte și a identificat „spălarea unor profituri ilicite uriașe realizate printr-o rețea complexă de companii fictive înființate cu pricepere în Italia, Austria, Slovacia și România”, se arată într-un comunicat al poliției financiare din Italia.

Grupul a folosit un „aparat sofisticat de spălare a banilor... folosind tehnologii avansate cum ar fi servere cloud situate în țări ne-cooperante, criptoactive și inteligență artificială pentru a produce documente false”.

În ultimul deceniu, sindicatele crimei s-au perfecționat tot mai mult în sustragerea fondurilor distribuite de UE pentru dezvoltare și reconstrucție. Organizațiile criminale s-au diversificat de la fluxurile de venituri tradiționale precum șantajul și jafurile, în favoarea încasării subsidiilor UE, care asigură un flux de venituri mai profitabil și mai fiabil.

Operațiunile de joi au loc în întreaga Europă, cu implicarea forțelor de poliție din Slovacia, România și Austria, precum și a Procurorului Public European (EPPO).

Numărul investigațiilor privind frauda legată de fondul de redresare al UE a crescut în 2023, conform EPPO - care este responsabil pentru investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale blocului - în raportul său anual.

Peste 200 de investigații privind frauda au fost deschise anul trecut în legătură cu RRF-ul UE, care valorează peste 800 de miliarde de euro. În 2022, când distribuirea banilor era în fazele sale incipiente, au fost începute doar 15 anchete. Anchetele legate de fondul de redresare reprezintă acum aproximativ 15% din toate investigațiile privind frauda gestionate de EPPO.

Italia este sub supraveghere specială din partea procurorilor pentru gestionarea fondului de redresare, cu 179 de investigații deschise în legătură cu utilizarea banilor.

În aproape o pătrime dintre toate cazurile pe care le monitorizează, infractorii din întreg blocul înființează companii fictive sau mituiesc funcționari publici, au declarat procurorii blocului în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel