Fraudă cu bitcoin în valoare de 560 milioane de euro. Procurorul: ”Dimensiunea și amploarea presupusei scheme sunt cu adevărat uluitoare”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Doi cetățeni estonieni au fost arestați în Tallinn, Estonia, după ce au fost acuzați de presupusa implicare a lor într-o fraudă a criptomonedei de 575 de milioane de dolari (560 de milioane de euro) și conspirație pentru spălarea banilor, a dezvăluit luni Departamentul de Justiție al SUA

Acuzații sunt Serghei Potapenko și Ivan Turõgin, ambii în vârstă de 37 de ani, despre care se crede că au fraudat sute de mii de victime printr-o schemă cu mai multe fațete.

Departamentul a spus că cei doi și-au ademenit victimele în contracte de închiriere frauduloase de echipamente cu serviciul de exploatare a criptomonedei al inculpaților, numit HashFlare, informează Euro News.

De asemenea, Potapenko și Turõgin au făcut victimele să investească într-o bancă de monede virtuale falsă numită Polybius Bank, care nu a plătit niciodată dividendele promise, a spus Departamentul de Justiție.

Departamentul a susținut, de asemenea, că victimele au plătit peste 575 de milioane de dolari companiilor presupusului fraudator și că ambele au folosit ulterior companii-fantasmă pentru a spăla veniturile fraudei și pentru a cumpăra imobiliare și mașini de lux.

Rechizitoriul a fost returnat de un mare juriu din districtul de vest al statului american Washington, din nord-vestul Statelor Unite, pe 27 octombrie și desigilat luni. Un reprezentant atât al lui Potapenko, cât și al lui Turõgin nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

”Dimensiunea și amploarea presupusei scheme sunt cu adevărat uluitoare”, a declarat procurorul general adjunct Kenneth Polite Jr de la divizia penală a Departamentului de Justiție. ”Autoritățile din SUA și Estonia lucrează pentru a sechestra și a restrânge aceste bunuri și a scoate profitul din aceste crime”.

Departamentul a spus că cazul, despre care susțin că a fost investigat de FBI, a implicat cel puțin 75 de proprietăți reale, șase vehicule de lux și portofele cu criptomonede.

Citește și: 

Escrocherie românească cu criptomonede: Victimele unei fraude erau păcălite cu ajutorul de către un grup de români care continua să le jefuiască

După ce a primit informații despre grupare de la autoritățile române, Echipa de Combatere a Criminalității Financiare Complexe din Marea Britanie a demarat o anchetă asupra grupului.

Trei persoane, toate cu domiciliul în România, au fost adudiate de autoritățile române. Cei trei sunt suspectați că jucau roluri principale în operațiunea de fraudare.

Conștienți de faptul că victimele sunt vulnerabile și disperate după soluții pentru a-și recupera banii, presupușii escroci îi contactau spunând că sunt de la organisme de reglementare financiară și că îi pot ajuta să-și recupereze pierderile. Ei cereau victimelor un avans pentru a le recupera banii.

După ce aceștia făceau plata, sumele erau transferate rapid într-un portofel virtual pentru criptomodene, iar comunicarea cu victimele înceta. Polițiștii au confiscat materiale care sugerează că gruparea avea un scenariu pentru a-și păcăli victimele.

Au fost identificate portofele cu criptomonede de mare valoare, dar în urma examinării s-a dovedit că acestea erau false și erau folosite doar pentru a demonstra victimelor că au bani pentru a-i despăgubi. „

Conlucrarea strânsă cu forțele de ordine din România a fost de neprețuit pentru a prinde acest grup suspectat de crimă organizată”, a spus Suzan.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel