Franța ”sprijină Curtea Penală Internațională”. Au fost cerute mandate de arestare împotriva unor lideri israelieni și ai grupării Hamas
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Franța este de partea CPI în privința solicitării mandatelor de arestare împotriva premierului Israelului, precum și a trei dintre liderii principali ai grupării Hamas.

Franța  a anunțat că ”sprijină Curtea Penală Internațională” al cărei procuror a cerut mandate de arestare împotriva unor lideri israelieni, între care prim-ministrul Benjamin Netanyahu, și ai mișcării islamiste palestiniene Hamas, a indicat Quai d'Orsay în noaptea de luni spre marți, relatează AFP, citat de Agerpres.

”Franța sprijină Curtea Penala Internațională, independența acesteia și lupta împotriva impunității în toate situațiile”, se arată într-un comunicat al diplomației franceze referitor la aceste mandate de arestare.

”Franța a condamnat pe 7 octombrie masacrele antisemite comise de Hamas. Această grupare teroristă a revendicat atacurile barbare îndreptate împotriva civililor, însoțite de acte de tortură și violențe sexuale (...)”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește Israelul, ”Franța avertizează de mai multe luni asupra imperativului respectării stricte a dreptului internațional umanitar și în special asupra caracterului inacceptabil al pierderilor civile din Fâșia Gaza și al unui acces umanitar insuficient”, subliniază sursa citată, menționând că o ”soluție politică durabilă” este ”singura” cale pentru ”restabilirea unui orizont de pace”.

CPI a cerut luni emiterea de mandate de arestare pentru lideri din Orientul Mijlociu

Cu războiul din Fâșia Gaza intrat în a opta lună, procurorul Curții Penale Internaționale a cerut luni emiterea unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant, precum și a trei lideri principali ai grupării islamiste Hamas, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității comise în Gaza.

Procurorul Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și Gallant pentru crime precum ”înfometarea deliberată a civililor” ca ”metodă de război”, ”omucidere intenționată” și ”exterminare și/sau asasinat”.

Acuzațiile formulate împotriva liderilor Hamas, inclusiv a liderului grupării din Gaza, Yahya Sinwar, includ ”exterminare”, ”viol și alte forme de violență sexuală” și ”luarea de ostatici ca crimă de război”.

Citește și: Biden, prima reacție după ce Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Netanyahu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel