Franța se confruntă cu lipsă de muncitori: 80.000 de noi locuri de muncă în sectorul nuclear până în 2030
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Marcos Abreu/ Pexels
Fotografie de la Marcos Abreu/ Pexels
Macron vrea încă șase reactoare, dar sectorul energetic avertizează asupra lipsei de muncitori: în ultimele luni, Parisul a fost nevoit să angajeze muncitori americani pentru întreținerea centralei.

Planul lui Emmanuel Macron pentru construcția a încă șase reactoare nucleare se ciocnește de nedumeririle industriei energetice franceze în sine. Dacă va fi aprobat de Parlament, noul program de dezvoltare a energiei atomice va trebui să înceapă cu o recrutare în masă de muncitori, ingineri, sudori și electricieni. 

Estimarea personalului care ar fi necesar implementării planului lui Macron se ridică la circa 15.000 de muncitori pe an, pentru un total de 80.000 de locuri de muncă până în 2030. O adevărată demonstrație a grandorii franceze care va costa 50 de miliarde de euro, potrivit Europa Today.

Franța suferă deja de o lipsă de forță de muncă în sectorul nuclear

În momentul de față, 26 de reactoare din cele 56 din țară sunt deconectate de la rețeaua energetică din cauza întreținerii care a devenit necesară după descoperirea unor probleme de eroziune în centralele nucleare.  Afectată în timpul verii de centralele nefuncționale și de criza energetică cauzată de războiul din Ucraina, Franța a fost nevoită să angajeze forță de muncă din Statele Unite pentru a repara centralele.

Lipsa de muncitori, deja clarificată de programul de întreținere, riscă să pună în pericol planul lui Macron pentru noile reactoare încă de la început, potrivit agenției Bloomberg.

Cerința anuală de recrutare până în 2030, a declarat Alain Tranzer, director general adjunct al gigantului EdF(Electricité de France), va varia între 10.000 și 15.000 de lucrători în plus pe an.

Producția de energie nucleară din Franța ar putea angaja aproximativ 300.000 de oameni până în 2030, față de 220.000 în prezent, a adăugat Tranzer. Ceea ce ar face economia Hexagonului și mai dependentă de energia nucleară și aceasta nu este neapărat o veste bună. 

De altfel, la preocupările industriei trebuie adăugate îndoielile cu privire la efortul bugetar necesar creșterii producției de energie nucleară în Franța, care satisface deja 70% din necesarul de electricitate al țării. 

După cum a subliniat New York Times, compania de stat EdF se află într-o situație dificilă: pe lângă o datorie de aproape 45 de miliarde de euro, a anunțat recent că profiturile sale în 2022 vor scădea cu 29 de miliarde din cauza problemelor cu reactoarele sale. Situația agravează efortul impus de Guvernul de la Paris pentru ca compania să furnizeze energie electrică la preț redus gospodăriilor și întreprinderilor.

Citește și:

Franța insistă să naționalizeze compania de electricitate EDF. Ce sumă este dispusă să plătească pentru ca aceasta să intre înapoi în propritatea statului

Ministerul de Finanțe al Franței a declarat marți într-o declarație că va oferi 12 euro pe acțiune pentru a achiziționa 16% din EDF, potrivit Bloomberg.

Acțiunile companiei, care fusese suspendată din 13 iulie în așteptarea detaliilor planului, au crescut cu 15% la 11,75 euro începând cu ora 9:10 la Paris.

”Prețul este la un nivel foarte apreciat, ținând cont de concurenți și de condițiile pieței”, a spus Gregory Lafitte, analist la Tradition. El a spus că majoritatea estimărilor pentru prețul ofertei au fost între 10,50 și 12,50 euro.

În mijlocul celei mai grave crize energetice din Europa dintr-o generație, Franța dorește să transfere EDF, o comapanie încărcată cu datorii, înapoi în proprietatea deplină a statului pentru a reduce dependența țării de combustibilii fosili importați.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel