Franţa, proiect de lege pentru modificarea Constituţiei. Se vrea introducerea dreptului la avort
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Martijn Adegeest, Pexels
Fotografie de la Martijn Adegeest, Pexels
Elisabeth Borne, premierul francez, a declarat că susţine un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei, astfel încât dreptul la avort să fie inclus în Constituţie. 

Măsura vine după decizia Curții Supreme a Statelor Unite de vineri de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și l-a legalizat la nivel național.

"Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm în piatră acest drept dobândit", a scris Borne pe Twitter. "Parlamentul trebuie să fie capabil să se ralieze foarte puternic în jurul acestui proiect de lege".

Comentariul ei a venit la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că avortul este un "drept fundamental pentru toate femeile", scrie Reuters.

Problema este propulsată pe scena politică franceză într-un moment în care țara se luptă cu provocarea unui parlament foarte fragmentat.

Aurore Berge, liderul partidului Renașterea din Adunarea Națională, a declarat că partidul va elabora o propunere de lege pentru a adăuga dreptul la avort în Constituția franceză.

"În Franța, garantăm și promovăm drepturile femeilor. Le protejăm", a declarat ea pe Twitter. "Începând de astăzi, împreună cu grupul meu Renaissance, depunem un proiect de lege constituțională pentru a proteja accesul la avort."

Macron, sub presiune după înfrângerea de la parlamentare

Macron se află sub presiune pentru a construi compromisuri în parlamentul Franței după o înfrângere electorală usturătoare săptămâna trecută, care a dus la pierderea majorității sale absolute. De atunci, președintele a încercat să ia legătura cu adversarii politici, cerându-le să vină cu idei pentru ca parlamentul fragmentat să legifereze.

Deputatul Parlamentului Philippe Ballard, de la partidul de extremă dreapta Rassemblement National, a declarat că partidul său nu are intenția de a încerca să anuleze dreptul la avort în Franța.

"Nu ne atingem de legea Veil", a declarat el la postul de radio France Inter, referindu-se la legislația franceză privind dreptul la avort.

El a precizat că partidul său a votat împotriva unei propuneri de extindere a dreptului la avort de la 12 săptămâni de sarcină la 14 săptămâni.

Legea Veil, care permite avorturile până la 10 săptămâni de sarcină, a fost adoptată în Franța în 1975. Ea a fost extinsă la 12 săptămâni în 2001 și apoi la 14 săptămâni în luna martie a acestui an, scrie Mediafax.

Dreptul constituțional la avort, eliminat de Curtea Supremă a SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și a legalizat avortul la nivel național, oferind o victorie importantă republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică această procedură, potrivit Reuters, notează Mediafax.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Judecătorii au susținut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort.



Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilopr de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel