Franța pregătește un adevărat arsenal de supraveghere bazat pe inteligența artificială. Opoziția se împotrivește
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Łukasz Klimkiewicz/Pexels
Fotografie de la Łukasz Klimkiewicz/Pexels
Propunerea de organizare a securității pentru Jocurile Olimpice de Vară, ce vor avea loc la Paris în 2024, a depășit joi un ultim obstacol legislativ. 

Guvernul francez dorește să experimenteze la scară mare un sistem de camere de supraveghere, în timp real, susținut de un algoritm AI pentru a detecta comportamentul suspect, inclusiv bagajele nesupravegheate și declanșarea alarmelor, pentru mega-evenimentul sportiv de anul viitor, potrivit Politico.

Membrii Parlamentului francez au aprobat controversatul proiect de lege după mai bine de șapte ore de dezbateri aprinse. 

Săptămâna trecută, un grup de aproximativ 40 de parlamentari europeni – în principal de stânga – le-au cerut omologilor francezi să voteze împotriva textului. Ei au avertizat într-o scrisoare că ”Franța va crea un precedent de supraveghere nemaiîntâlnit până acum în Europa, folosind pretextul Jocurilor Olimpice”.

În ultimele luni, planul a fost întâmpinat și cu o reticență intensă din partea ONG-urilor pentru drepturile digitale, precum și a unor grupuri internaționale precum Amnesty International și Access Now.

Pe lângă preocupările legate de confidențialitate, ei au subliniat un potențial conflict cu Legea UE privind inteligența artificială, care este, în prezent, în discuție la Bruxelles și ar putea limita supravegherea biometrică.

Deputații de stânga, din opoziție, consideră că supravegherea în masă, alimentată de inteligența artificială, nu are precedent în societățile democratice și amenință în mod periculos libertățile civile.

De asemenea, aceștia se temeau că măsurile, prezentate ca fiind temporare, ar putea deveni de fapt permanente. Istoria a arătat, susțin ei, că Jocurile Olimpice din țări precum China au fost folosite pentru a testa infrastructura de securitate invazivă care nu a fost niciodată demontată ulterior.

Dar într-o țară care acum este mai preocupată de creșterea vârstei de pensionare, parlamentarii din opoziție nu au reușit să adune suficient sprijin împotriva textului. Doar 73 de parlamentari s-au prezentat efectiv la vot, din 577.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel