Franţa: Legea imigraţiei şi dreptul de azil, vot în Adunarea Naţională
Parlamentul francez a adoptat definitiv miercuri, printr-un vot al Adunării Naţionale, proiectul de lege privind imigraţia şi dreptul de azil care a făcut obiectul mai multor controverse în ultimele luni, relatează AFP.
Textul a fost adoptat cu 100 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 11 abţineri. Majoritatea prezidenţială a votat pentru, dreapta şi stânga împotriva acestui proiect. Reducând în special termenul de depunere a unei cereri, textul vizează scurtarea la şase luni - spre deosebire de 11 luni în prezent - a instrumentării cererii de azil.
Obiectivul este să faciliteze atât expulzarea celor respinşi, cât şi primirea celor acceptaţi. În special, prin reducerea timpului necesar depunerii unei cereri, textul urmăreşte să scurteze procesarea cererii de azil la şase luni, în comparaţie cu unsprezece în prezent. Obiectivul postat: facilitează atât expulzarea respins, cât și acceptarea acceptată. Textul a fost subiectul unor discuţii aprinse care au ajuns şi în cadrul partidului la putere.
Imigraţie controlată
Pentru prima dată de la alegerea în 2017 a preşedintelui Emmanuel Macron, un deputat al partidului său LREM, fostul socialist Jean-Michel Clément, a votat împotrivă într-o primă examinare a textului legii în Adunarea Naţională.
Proiectul de lege 'pentru o imigraţie controlată, un drept de azil efectiv şi o integrare reuşită' vizează limitarea unei 'imigraţii masive' şi 'în acelaşi timp' garantarea dreptului de azil, 'sacru' în Franţa, conform guvernului. În timp ce dreapta şi extrema dreaptă au denunţat 'laxismul' unei 'mici legi' şi au evocat spectrul unei regularizări a situaţiei imigranţilor ilegali, stânga îşi menţine poziţia împotriva unei legi 'inumane', opunându-se în special dublării perioadei maxime de detenţie a imigranţilor ilegali, care a crescut la 90 de zile.
Vezi și: Azil în România. Câţi străini vor să se refugieze în ţara noastră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News