Data publicării:

Franța își propune să protejeze copiii de părinții care împărtășesc fotografii online

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Daisy Anderson/ Pexels
Fotografie de la Daisy Anderson/ Pexels

Părinții francezi ar trebui să se gândească de două ori înainte de a posta prea multe fotografii cu urmașii lor pe rețelele de socializare.

Marți, membrii comisiei de lege a Adunării Naționale au dat în unanimitate undă verde un proiect de lege pentru a proteja drepturile copiilor la propriile imagini.

”Mesajul către părinți este că trebuie să protejeze confidențialitatea copiilor lor”, a declarat într-un interviu Bruno Studer, un deputat din partidul președintelui Emmanuel Macron, care a prezentat proiectul de lege.

”În medie, copiii au 1.300 de fotografii cu ei înșiși care circulă pe platformele de socializare înainte de vârsta de 13 ani, chiar înainte de a li se permite să aibă un cont”, a adăugat el, potrivit Politico.

Așa-numitul sharenting (cu referire la postarea online de fotografii ale copiilor) constituie unul dintre principalele riscuri pentru confidențialitatea copiilor, potrivit declarației de motive a proiectului de lege.

Jumătate din imaginile care au ajuns în mâinile abuzatorilor sexuali au fost postate inițial de părinți pe rețelele de socializare, potrivit rapoartelor Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați, menționate în text.

Legislația adoptată marți include protecția vieții private a copiilor lor printre obligațiile legale ale părinților. Ambii părinți ar fi responsabili, în comun, pentru drepturile de imagine ale descendenților.

În caz de neînțelegere între părinți, un judecător poate interzice unuia dintre ei să posteze sau să distribuie fotografiile unui copil fără autorizarea celuilalt. Și în cele mai extreme cazuri, părinții își pot pierde autoritatea părintească asupra drepturilor de imagine ale copiilor lor ”dacă diseminarea imaginii copilului de către ambii părinți afectează grav demnitatea sau integritatea morală a copilului”.

Proiectul de lege mai trebuie să treacă printr-o sesiune plenară săptămâna viitoare și Senat înainte să devină lege.

Legislatorii lucrează, de asemenea, la modificarea cerințelor de verificare a vârstei pentru accesul pe rețelele de socializare și la reguli pentru a limita timpul petrecut de copii în mediul online. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel