Franţa, în criză de carburanți. A folosit de urgență rezervele strategice pentru a evita oprirea fabricilor de zahăr
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Franţa, în criză de carburanți. A folosit de urgență rezervele strategice pentru a evita oprirea fabricilor de zahăr - Foto Pexels
Franţa, în criză de carburanți. A folosit de urgență rezervele strategice pentru a evita oprirea fabricilor de zahăr - Foto Pexels
Franţa a eliberat o parte din rezervele strategice de carburanţi pentru producătorii de zahăr, după ce aceştia din urmă au avertizat că lipsa de motorină afectează recoltatul sfeclei de zahăr, ceea ce ar putea duce la oprirea fabricilor de zahăr, a anunţat luni Asociaţia producătorilor de zahăr din Franţa (SNFS), scrie Reuters. 

O serie de greve pentru salarii mai mari la rafinăriile TotalEnergies şi ExxonMobil au perturbat rafinarea petrolului şi distribuţia carburanţilor, astfel că o treime din benzinăriile din Franţa nu au suficienţi carburanţi. Guvernul de la Paris a anunţat săptămâna trecută că a recurs la rezervele strategice de carburanţi pentru a reaproviziona benzinăriile care au probleme cu stocurile.

Grupul Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a anunţat încă de luna trecută că a fost nevoit să reducă producţia la unele fabrici după ce grupul petrolier TotalEnergies a informat că nu va putea să furnizeze motorină.

Tereos nu a dorit să facă comentarii cu privire la eliberarea de carburanţi de la rezerva strategică.

La rândul său Cristal Union, al doilea cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a informat că propriile sale stocuri de carburanţi i-au permis că menţină nivelul producţiei pe parcursul săptămânii trecute dar a adăugat că a recurs la rezervele strategice pe parcursul weekend-ului.

Fabricile de zahăr, care în mod normal în Franţa funcţionează începând din septembrie şi până în ianuarie sau începutul lunii februarie, se bazează pe faptul că fermierii au suficient carburant pentru a recolta sfecla de zahăr şi a o transporta la fabrică unde este procesată.

Decizia de a elibera carburant din rezervele strategice, la finele săptămânii trecute, a venit după o reuniune care a avut loc miercuri între ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau şi producătorii de zahăr.

'I-am explicat că sunt tensiuni îngrijorătoare care riscă să conducă la închiderea, temporară, a unor fabrici', a declarat pentru Reuters preşedintele SNFS, Christian Spiegeleer.

'Statul a fost de acord să recurgă la stocurile strategice astfel încât lipsa de motorină să nu afecteze funcţionarea normală a fabricilor', a adăugat Christian Spiegeleer, conform Agerpres.

Citește și - Franţa vrea ca în clădirile guvernamentale temperatura limită să fie de 19 grade, iar consumul de apă caldă să fie diminuat

Tot mai multe ţări europene se pregătesc pentru iarnă nu doar cu stocarea unor cantităţi de gaze naturale mai mari decât în sezonul rece trecut, dar şi cu planuri de economisire a energiei, pentru a fi sigure că nu vor exista întreruperi în alimentare.

Franţa îşi propune să reducă cu 10 procente consumul de energie până în 2024, urmând, ca de exemplu, în clădirile guvernamentale temperatura limită să fie de 19 grade, iar consumul de apă caldă să fie diminuat.

Guvernul de la Paris lansează o campanie de informare în mass-media şi pe internet pentru a convinge populaţia să facă economie de energie, spune ministrul tranziţiei ecologice, Agnès Pannier-Runacher.

Campania constă în difuzarea unui spot publicitar de 30 de secunde şi a cinci video scurte, care vor ilustra gesturile de economisire. Pentru a ajunge la cât mai mulţi francezi, ele vor fi difuzate în toate media: presă, radio, televiziune, reţelele de socializare până în februarie 2023, a mai zis Agnès Pannier-Runacher, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel