Franţa, Germania şi Italia salută un ''progres major'' în reforma politicii europene de azil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Franţa, Germania şi Italia salută un ''progres major'' în reforma politicii europene de azil / Foto Pexels
Franţa, Germania şi Italia salută un ''progres major'' în reforma politicii europene de azil / Foto Pexels
Franţa, Germania şi Italia au salutat vineri un ''progres major'' în reforma politicii europene de azil, după ce majoritatea miniştrilor europeni de interne s-au declarat favorabili unei propuneri privind un ''mecanism voluntar de solidaritate'', în virtutea căruia circa 12 state membre ale UE s-au arătat dispuse să preia migranţi sosiţi în statele membre mediteraneene, relatează AFP şi DPA.

Potrivit ministrului de interne german Nancy Faeser, printre cele 12 state se numără Franţa, Germania, Luxemburg, România şi Bulgaria. Detaliile acordului, numărul exact al migranţilor care vor fi relocaţi către aceste state, urmează să fie stabilite în următoarele 10 zile, a mai precizat Nancy Faeser.

Propunerea preşedinţiei franceze a Consiliului UE

Ministrul de interne francez Gérald Darmanin a anunţat la rândul său o reuniune în zilele următoare pentru concretizarea acordului de creare a acestei platforme a solidarităţii. Potrivit oficialului francez, o largă majoritate a miniştrilor europeni de interne care au participat vineri la o reuniune la Luxemburg au susţinut propunerea preşedinţiei franceze a Consiliului UE de creare a acestui mecanism.

Potrivit propunerii, statele membre care nu doresc să preia solicitanţi de azil din statele mediteraneene aflate sub presiune (precum Italia, Spania, Grecia sau Malta) s-ar angaja să le ofere acestor ţări o contribuţie financiară sau în personal pentru gestionarea frontierelor.

Conform mai multor surse europene citate de AFP, obiectivul este de a atinge în primul an 10.000 de relocări din statele aflate în prima linie a sosirii migranţilor către cele care doresc să participe la mecanismul voluntar de solidaritate.

Ministrul de interne italian Luciana Lamorgese a evocat astfel un progres strategic important către o politică europeană de gestiune comună a fluxurilor migratorii echilibrată şi inspirată de principiile solidarităţii şi responsabilităţii.

În schimb, Olanda a transmis că nu va prelua migranţi, întrucât sistemul său de azil este deja sub presiune, însă ar putea contribui într-un alt mod, conform unei surse diplomatice. La rândul ei, Austria şi-a exprimat ostilitatea faţă de propunerea Franţei, avertizând că un semnal greşit va fi transmis traficanţilor care ajută migranţii să vină în Europa.

Citește și - Mai mulți miniștri UE cer încetarea solidarității cu refugiații

Mai multe națiuni ale Uniunii Europene, ai căror lideri se tem că amenințarea foametei ar putea duce la creșterea numărului de refugiați din țările africane sărace, cer încetarea solidarității "voluntare" a blocului cu migranții, cerând în schimb măsuri concrete.

Miniștrii de interne din Italia, Cipru, Grecia, Malta și Spania au încheiat două zile de discuții la Veneția, pe fondul îngrijorării că blocarea exporturilor de cereale ucrainene din cauza invaziei Rusiei ar putea duce la valuri imense de refugiați din Africa care vor inunda sudul Europei, scrie Euro News.

Cipru

Ministrul cipriot de interne Nicos Nouris a declarat reporterilor că este nevoie de o politică solidă, comună a UE în materie de migrație. ”Solidaritatea nu este un slogan și nici nu poate fi lipsită de substanță”, a spus Nouris.

Ministrul italian de Interne, Luciana Lamorgese, a făcut presiuni pentru mai multe acorduri de repatriere cu țări ai căror oameni căutau o viață mai bună în Europa.

Italia

Italia are un acord efectiv de repatriere cu Tunisia, dar nu cu majoritatea celorlalte țări din Africa sau din Asia ai căror cetățeni merg cu bărcile contrabandiștilor pentru a încerca să ajungă pe țărmurile din sudul Europei.

Drept urmare, chiar dacă cererile lor de azil eșuează, mulți migranți rămân în Italia, luând adesea locuri de muncă ilegale sau recurgând la apărarea de foamete cerșind.

Grecia

Ministrul de Interne al Greciei și-a exprimat sprijinul pentru mai multe căi legale pentru migrație. ”Nu putem lăsa contrabandiştii să decidă cine vine să locuiască în Europa”, a declarat ministrul Notis Mitarachi reporterilor.

Politicile anterioare ale UE în care țările membre s-au oferit să primească o parte din sutele de mii de migranți care debarcau în Italia, Grecia și alte țărmuri sudice s-au dovedit extrem de inadecvate, deoarece multe dintre țările blocului nu au făcut un pas înainte. 

Alții, chiar și atunci când s-au angajat să primească un număr modest din sutele de mii de migranți salvați de pe bărcile nepotrivite ale contrabandiștilor, nu au dat curs. Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel