Data publicării:
Franța dă în judecată Meta pentru utilizarea ilegală a conținutului protejat în antrenarea AI

Mai organizații din Franța, dedicate apărării drepturilor autorilor și editorilor, au dat în judecată Meta.
Mai multe dintre cele mai importante organizații din Franța, dedicate apărării drepturilor autorilor și editorilor, au dat în judecată Meta, gigantul american din domeniul tehnologic, acuzând Meta că a folosit masiv conținut protejat de drepturi de autor fără permisiune pentru a-și dezvolta sistemele de Inteligență Artificială (IA).
Reprezentanții companiei Meta nu au oferit un răspuns imediat la cererea de comentarii.
Printre asociațiile care au depus plângerea se numără Uniunea Națională a Editurilor (SNE), Uniunea Națională a Autorilor și Compozitorilor (SNAC) și Societatea Oamenilor de Litere (SGDL), care apără interesele creatorilor de conținut. Aceste organizații au anunțat într-o conferință de presă că au intentat acțiunea legală împotriva Meta, în această săptămână, într-o instanță din Paris, pentru încălcarea drepturilor de autor și pentru ceea ce numesc „parazitism economic”.
Cele trei grupuri afirmă că Meta, compania care deține platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a folosit ilegal lucrări protejate de drepturi de autor pentru a antrena modelele sale de inteligență artificială.
"O luptă între David și Goliat"
"Asistăm la o jefuire monumentală", a declarat Maia Bensimon, delegat general al SNAC.
Renaud Lefebvre, directorul general al SNE, a comparat această acțiune cu "o luptă între David și Goliat”. El a adăugat că procesul este important nu doar pentru acest caz, dar și pentru a trimite un semnal clar.
Această acțiune este prima de acest tip împotriva unui gigant al Inteligenței Artificiale în Franța, dar nu este singura. În Statele Unite, mai multe procese au fost deschise, inclusiv unul în 2023, împotriva Meta, de către actrița și autoarea Sarah Silverman și alți scriitori, care susțin că Meta a folosit cărțile lor pentru a antrena modelul de limbaj Llama.
De asemenea, romancierul american Christopher Farnsworth a deschis un proces similar împotriva Meta în octombrie 2024.
În paralel, compania OpenAI, care dezvoltă ChatGPT, se confruntă și ea cu multiple acțiuni legale în Statele Unite, Canada și India, pe tema utilizării de date protejate pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială generativă, conform Reuters.
Amazon, Google și Meta „jefuiesc cultura, datele și creativitatea” pentru a antrena Inteligența Artificială, conform unei investigații
Companiile de tehnologie Amazon, Google și Meta au fost criticate de o comisie selectă a Senatului australian pentru lipsa de transparență în ceea ce privește utilizarea datelor australiene în antrenarea produselor lor de inteligență artificială. Senatorul Tony Sheldon, președintele anchetei, s-a declarat frustrat de refuzul multinaționalelor de a răspunde întrebărilor directe despre utilizarea informațiilor personale și private ale australienilor.
„A privi cum Amazon, Meta și Google evită întrebările în timpul audierilor a fost ca și cum ai asista la un truc magic ieftin – multă agitație, un fum de țigară și nimic în final,” a spus Sheldon într-un comunicat, după publicarea raportului final al anchetei marți.
Acesta a denumit companiile de tehnologie „pirați” care „jefuiesc cultura, datele și creativitatea noastră pentru propriul lor beneficiu, lăsând oamenii cu mâinile goale.”
Raportul a constatat că unele modele de inteligență artificială de uz general – precum GPT de la OpenAI, Llama de la Meta și Gemini de la Google – ar trebui să fie automat plasate într-o categorie de „risc înalt” și să fie supuse cerințelor de transparență și responsabilitate impuse prin lege.
Mai multe teme esențiale au apărut pe parcursul anchetei și în raportul final. Citește toată știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News