Franța, ”copleșită de propagandă și dezinformare”. Avertismentul ministrului francez pentru Afaceri Europene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află ce declarații a făcut Jean-Noël Barrot, ministrul francez pentru Afaceri Europene, despre propaganda din Franța.

Franța este ”copleșită de propagandă și dezinformare” înaintea alegerilor europene, a avertizat marți ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean-Noël Barrot.

Autoritățile de securitate ale țării se confruntă cu valuri de dezinformare înainte de alegerile europene din iunie, a declarat Barrot la Summit-ul Tech & AI, organizat de POLITICO. El a spus că mass-media tradiționale și site-urile oficiale ale ministerelor sunt falsificate pentru a păcăli oamenii să creadă dezinformarea, iar conturile false își intensifică activitatea pe rețelele sociale.

”În ultimele șase săptămâni, nu a existat nicio săptămână fără o campanie coordonată de dezinformare care să afecteze Franța”, a adăugat el.

În februarie, Viginum, organismul francez de supraveghere a dezinformării externe, a declarat că a detectat o campanie de dezinformare planificată în Franța, Germania și Polonia, legată de cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina și de viitoarele alegeri europene din iunie, pe care a numit-o ”Portal Kombat”. În iunie anul trecut, autoritățile au descoperit o altă campanie de dezinformare rusă de amploare, denumită Doppelganger, menită să submineze sprijinul occidental acordat Ucrainei.

Propaganda Kremlinului

În martie, autoritățile cehe au impus, de asemenea, sancțiuni site-ului cu sediul în Praga, Voice of Europe, din cauza unor afirmații potrivit cărora acesta ar fi răspândit propaganda Kremlinului, inclusiv prin folosirea influenței în principal a membrilor Parlamentului European de extremă dreapta, pro-ruși, care interacționaseră cu acest site. Doi dintre directorii canalului - inclusiv Viktor Medvedchuk, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin - au fost sancționați.

Companiile de social media Meta, Google și altele au eliminat canalele Voice of Europe în ultimele săptămâni, dar rețeaua este încă activă pe X și Telegram. De asemenea, a reușit să își repună în funcțiune site-ul web în zilele precedente.

Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu mass-media și dezinformarea, Věra Jourová, a declarat, la Summit-ul Tech & AI, despre canal că ar putea fi supus unei analize din partea autorităților UE pentru a impune sancțiuni la nivelul UE, după care guvernele naționale vor fi responsabile pentru a închide și a menține închise platformele Voice of Europe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel