Franța contraatacă în ”războiul” interceptoarelor: Pentru un Patriot aștepți cinci ani, pentru SAMP/T doar doi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Guvernele de la Paris și Roma sunt nemulțumite că scutul european antirachetă, Sky Shield, propus de Germania, se bazează mai ales pe componente israeliene și americane, ignorând sistemele SAMP/T, produse de compania franco-italienă Eurosam.

Un sistem SAMP/T costă 500 de milioane de euro, scrie Politico, fiind mai ieftin decât Patriot, dar având performanțe similare. Miniștrii Apărării din Italia și Franța au trimis scrisori către omologii lor din țările UE, dar și Austriei și Elveției, care ar putea să se alăture Sky Shield, cerându-le să ia în calcul atât componentele economice, cât și cele strategice, dar nimeni nu a marșat la propunerea Eurosam. Experții subliniază și eficiența superioară a SAMP/T  care are nevoie de mai puțini militari pentru operare, capacitatea sa de a urmări mai multe amenințări simultan și un design care permite sistemului să monitorizeze 360 de grade dintr-o singură unitate.

Cu toate acestea, Patriot este mai flexibil, interceptând atât aeronave sau drone, cât și rachete balistice și de croazieră, în timp ce SAMP/T este proiectat în principal pentru a doborî aeronave și rachete balistice.

Punctul forte al sistemului Patriot este experiența de luptă, dovedită de decenii, în războiul din Glof, Irak, Israel, Yemen și acum în Ucraina. SAMP/T are un palmares de luptă mult mai redus, fiind folosit pentru prima dată în luptă în Ucraina. Rachetele Aster 30 ale sistemului au fost de asemenea utilizate de marina franceză în Marea Roșie la începutul acestui an pentru a doborî rachete balistice lansate de rebelii Houthi. Un alt avantaj al Raytheon este că în timp s-a consolidat o piață globală pentru Patriot. Japonia și Germania au fiecare acorduri de licențiere pentru rachetele interceptoare PAC-2, în timp ce aproximativ 48 de lansatoare vor fi produse și ele în cadrul unui acord comun cu Huta Stalowa Wola în Polonia, conform unui acord anunțat în această lună.

Politico: Raytheon nu poate face față cererii

Speranța grupul italo-francez de a reuși să vândă sisteme SAMP/T stă tocmai în succesul concurenților de la Raytheon: după izbucnirea războiului din Ucraina și escaladarea tensiunilor în Orientul Apropiat, cererea de sisteme Patriot și de muniție pentru acestea a crescut atât de mult, încât producătorul american nu va putea face față, lăsând loc și pentru europeni. Dacă pentru un sistem Patriot se așteaptă cinci ani, un SAMP/T poate fi livrat în doi ani, scrie Politico.

În Europa, nouăsprezece țări europene folosesc sisteme Patriot. Doar un sistem SAMP/T a fost vândut, din 2013, când Singapore a semnat un contract cu Eurosam. Alte interceptoare folosite în Ucraina sunt NASAMS, un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace din Norvegia și Raytheon, precum și IRIS-T, cu rază medie de acțiune, produs de Diehl Defence din Germania.

Raytheon a anunțat că 13 sisteme Patriot sunt în prezent comandate de mai multe state: dintre acestea, cinci sunt destinate Elveției ,ca parte a unui acord de 2,2 miliarde de dolari și patru Germaniei, în cadrul a două contracte separate în valoare totală de 2,4 miliarde de dolari. România a comandat din SUA șapte sisteme Patriot, din care au fost livrate patru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel