Data actualizării:
Data publicării:

Franța, condamnată să plătească 10 milioane de euro

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Statul francez a fost condamnat din nou, vineri, pentru că nu a luptat suficient împotriva poluării aerului, justiţia administrativă indicând depăşiri semnificative ale normelor, în special la Paris, relatează AFP.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Franţei, condamnă astfel 'statul să plătească două amenzi de cinci milioane de euro pentru cele două semestre din iulie 2022 până în iulie 2023'.

În iulie 2017, Consiliul de Stat a ordonat guvernului să pună în aplicare planuri de reducere a nivelurilor de particule fine PM10 şi a nivelurilor de dioxid de azot (NO2, în special asociat traficului rutier) în treisprezece zone. De atunci, statul francez a fost condamnat în 2021 şi, apoi, în 2022 să plătească în total 30 de milioane de euro pentru că nu şi-a consolidat suficient sistemul de combatere a poluării.

'Consiliul de Stat constată astăzi că nu mai există nicio depăşire a pragului de poluare cu particule fine în nicio zonă urbană', a indicat instituţia.

'În ceea ce priveşte pragurile de dioxid de azot, acestea sunt de acum respectate în zonele urbane Toulouse şi Aix-Marseille, dar rămân semnificativ depăşite în cele din Paris şi Lyon, unde măsurile deja luate sau care urmează să fie luate nu ne vor permite să coborâm sub pragul limitelor în cel mai scurt interval de timp posibil', notează sursa citată.

Cele 10 milioane de euro vor merge către ONG-ul solicitant, Prietenii Pământului (pentru 10.000 de euro) şi, mai ales, către un grup de organisme publice sau asociative. 

Citește și - Poluarea ne afectează sănătatea mintală. Incendiile de vegetație și pesticidele cresc numărul cazurilor de demență în rândul populației

Incendiile de vegetație și folosirea pesticidelor în agricultură cresc riscul de demență pe tot parcursul vieții mai mult decât poluarea aerului din alte surse, potrivit unui nou studiu.

Un nou studiu de la Universitatea din Michigan, publicat în revista de specialitate JAMA, a constatat că dintre toate tipurile de poluare a aerului, incendiile de pădure și stropirea agricolă cu pesticide sunt cele mai dăunătoare când vine vorba de sănătatea creierului.

Autorii studiului au descoperit că particulele minuscule transportate în sus de aceste două surse – pe care le putem respira – sunt cel mai puternic asociate cu debutul demenței.

Studiul vine după ce iulie 2023 a fost desemnată cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată și, pe măsură ce incendiile scăpate de sub control continuă să facă ravagii în Europa, America de Nord și în restul lumii. 

Fumul de la astfel de incendii poate parcurge distanțe mari, reducând calitatea aerului chiar și în locuri îndepărtate de conflagrații. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel