Data publicării:

Franţa cere Israelului să înceteze operaţiunea sa din Rafah

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Atypeek Dgn/ Pexels
Foto: Atypeek Dgn/ Pexels
Ministerul de Externe al Franței îndeamnă Israelul să încheie "fără întârziere" operațiunea militară în Rafah, care prezintă riscul de a provoca o "situaţie catastrofală" pentru locuitorii din Fâșia Gaza.

"Lansăm un apel autorităţilor israeliene să înceteze fără întârziere această operaţiune militară şi să revină pe calea negocierilor, singura cale posibilă care să ducă la eliberarea imediată a ostaticilor şi să obţină o încetare a focului de durată", a spus Ministerul de Externe francez despre situaţia de la Rafah.

"O astfel de operaţiune ameninţă să provoace o situaţie catastrofală pentru populaţiile civile din Gaza, deja strămutate de mai multe ori", a detaliat comunicatul.

Deși în sudul Fâșiei Gaza, în Rafah trăiesc 1,4 milioane de palestinieni, majoritatea strămutaţi de violenţe, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, consideră necesară o operaţiune militară acolo pentru a "înfrânge" Hamas. El susține că în Rafah s-au retras ultimele batalioane ale mişcării islamiste.

Armata israeliană desfăşoară de marţi incursiuni în estul Rafah

Armata israeliană desfăşoară de marţi incursiuni în estul Rafah, sfidând avertismentele internaţionale. Astfel, armata a preluat controlul trecerii frontierei cu Egiptul, blocând un punct-cheie de intrare pentru convoaiele de ajutor umanitar.

Militarii au declarat vineri că au "eliminat celule teroriste" și că îşi continuă "operaţiunea antiteroristă de precizie" în anumite sectoare din estul Rafah.

Statele Unite sunt "îngrijorate" de operațiunea militară la Rafah, dar nu o cataloghează drept "majoră", a transmis vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

"Franţa solicită Israelului să redeschidă imediat punctul de trecere Rafah spre Egipt, care este esenţial atât pentru accesul ajutorului umanitar la populaţia civilă, cât şi pentru a permite celor mai vulnerabile persoane să părăsească Fâşia Gaza", a subliniat diplomaţia franceză în cursul nopţii, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel