Data publicării:

Franța ajută Libanul. Președintele Macron anunță un ajutor de 100 de milioane de euro - FOTO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres / Najib Mikati, premierul Libanului (S) - Emmanuel Macron, președintele Franței (D)
Foto: Agerpres / Najib Mikati, premierul Libanului (S) - Emmanuel Macron, președintele Franței (D)

Libanul va beneficia de un ajutor de 100 de milioane de euro din Franța.

Franța va oferi 100 de milioane de euro pentru a sprijini Libanul și pentru a ajuta cele peste un milion de persoane strămutate de recenta invazie israeliană, a declarat joi președintele francez Emmanuel Macron la deschiderea unei conferințe internaționale privind această țară.

Președintele francez a cerut, de asemenea, ca războiul să se „încheie cât mai curând posibil” în sudul Libanului, unde Forțele de Apărare ale Israelului încearcă să dezmembreze gruparea militantă Hezbollah printr-o combinație de lovituri aeriene și operațiuni terestre.

Foto: Agerpres

Oficiali de rang înalt din 70 de țări și organizații internaționale s-au reunit la Paris pentru a discuta modalitățile de a ajuta Libanul, un fost protectorat francez a cărui istorie a fost marcată de război, corupție, conflicte politice interne și probleme economice. Situația a fost deosebit de gravă de la explozia din 2020 de la o fabrică de muniții din capitala Beirut, care a ucis peste 200 de persoane și a provocat pagube materiale estimate la 15 miliarde de dolari.

Macron a declarat că donația Franței merge către o țintă de 500 de milioane de euro stabilită pentru conferință. El a adăugat că aportul masiv de bani este necesar pentru a avea grijă de cei care au fugit de lupte, mulți din sudul Libanului, și pentru a preveni luptele interne între localnici și populația strămutată.

Foto: Agerpres

Macron a vizat atât Israelul, cât și Iranul

Macron și-a folosit discursul pentru a acuza atât Israelul, cât și Iranul, susținătorul regional al Hezbollah, pentru situația dificilă a libanezilor. Macron a făcut apel către Hezbollah să „înceteze provocările”, indiferent dacă acestea au fost atacuri împotriva casei lui Netanyahu sau „atacuri fără discernământ” asupra Israelului, conform POLITICO.

De asemenea, el a cerut Israelului să accepte o încetare a focului cu Hezbollah, adăugând că „Israelul știe că succesele sale militare nu duc la victorie” în Liban, făcând referire la invaziile multiple ale Israelului asupra vecinului său. Macron a cerut, de asemenea, o încetare a focului între Israel și Hamas în Gaza.

Foto: Agerpres

În timp ce Macron a vizat Israelul, Iranul și liderii divizați ai Libanului în timpul discursului său, poziția sa privind Orientul Mijlociu a fost greu de urmărit de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului condus de Hamas.

Președintele francez și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au avut, de asemenea, un schimb de replici recent cu privire la refuzul Israelului de a avansa către o încetare a focului.

Sprijin din Germania

Şi Berlinul a anunţat deblocarea sumei de 96 de milioane de euro ca sprijin pentru Liban, conform Agerpres.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat, într-o intervenţie la conferință prin videolink, pe ”liderii libanezi să ia măsuri ferme pentru a asigura buna funcţionare a instituţiilor statului pentru a răspunde provocărilor politice şi de securitate urgente ale ţării”.

Conferinţa a reunit peste 70 de participanţi, între care şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, viceministrul saudit de Externe, Waleed Elkhereiji, şi înaltul reprezentant al UE pentru politica externă Josep Borrell, precum şi reprezentanţii mai multor organizaţii internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel