Fotul preşedinte FR Şah a fost consamnat la patru ani de închisoare
Omul de afaceri braşovean Alexandru Crişan, fost patron al Hidromecanica şi fostul patron al societăţii Urex Rovinari, precum şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Şah, a fost condamnat definitiv la patru ani de detenţie pentru că a pretins 80.000 de euro în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din Braşov, pentru a obţine anularea unei licitaţii, informează Monitorul de Braşov.
Autor: Adi Stroescu
În februarie 2006, fostul patron al Urex Rovinari, omul de afaceri braşovean Alexandru Crişan jr., a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, împreună cu cetăţeanul austriac, Bernhard Fili - administrator al SC Zochling Construct SRL, fiind acuzaţi de trafic de influenţă. Anchetatorii au stabilit că cei doi au pretins unei persoane, care i-a denunţat, 80.000 de euro - din care au primit 50.000 de euro - în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din Braşov, pentru a obţine anularea unei licitaţii privitoare la construcţia unei gropi de gunoi din localitatea Beclean. Totodată, cei doi ar fi afirmat că, prin influenţa pe care o au pe lângă reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov, primarul şi viceprimarul comunei Beclean şi doi consilieri din cadrul Consiliului Local pot determina câştigarea unei noi licitaţii pentru amenajarea gropii de gunoi de către societatea denunţătorului.
În 9 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis condamnarea lui Alexandru Crişan la trei ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Instanţa a anulat suspendarea sub supraveghere a unei pedepse pronunţate anterior şi a dispus contopirea pedepselor, astfel că inculpatul va executa patru ani de închisoare. Pe parcursul executării pedepsei şi timp de doi ani după executare i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Totodată, ÎCCJ a hotărât condamnarea lui Fili Bernhard, cetăţean austriac, la trei ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru trafic de influenţă.
Anul trecut, Crişan Alexandru Junior a mai fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare. El a fost acuzat că a semnat file CEC fără acoperire către o firmă din Cluj, în valoare de 150.000 de lei.
Pentru că nu era primul dosar penal al braşoveanului, inculpatul urma să efectueze pedeapsa în stare de arest. In acest dosar, împreună cu Crişan a fost condamnat pentru înşelăciune şi tatăl inculpatului, Crişan Alexandru senior, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare. Şi acesta avea calitate de administrator. În calitate de administrator al firmei Alexander Media, el a comandat hârtie tipografică de la firma clujeană Inter HZ, în anul 2004, în valoare de 150.000 de lei. Filele CEC cu care a achitat marfa au fost refuzate de la plată, iar reprezentantul păgubit a reclamat înşelătoria la Poliţie.
În faţa procurorilor, Crişan Alexandru Jr. şi tatăl său au recunoscut completarea filelor CEC, însă au susţinut că acestea erau doar o garanţie asupra plăţii. Cu alte cuvinte, cei doi au arătată că firma lor plătea o datorie a companiei din Cluj către fabrica de hârtie de la Letea. Modalitatea de plată: furnizarea de energie electrică către fabrica de la Letea. Cei doi inculpaţi au explicat procurorilor că problemele au început atunci cînd, în anul 2004, firma din cadrul grupului pe care îl conduceau, SC Urex Rovinari SA, a intrat în reorganizare judiciară. Atunci, decizia în ce priveşte administrarea societăţii nu le-a mai aparţinut şi s-a pierdut sursa ordinelor de compensare. Cu alte cuvinte, compensarea banilor cu energie electrică nu s-a mai putut face. Iosif Jurcă, administratorul SC Inter HZ, firma păgubită a recunoscut că s-a pus problema compensărilor cu energie electrică, dar, că după ce compensările s-au sistat, a introdus filele CEC la plată. Atunci s-a constatat lipsa de disponibilităţi. Deşi cei doi au fost trimişi în judecată în 2006, procesul a trenat, pentru că dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională, unde avocaţii inculpaţilor au solicitat câteva excepţii de procedură.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) preciza în 2004, că Alexandru Crişan jr a infiintat de-alungul a 13 ani, direct, înpreună cu tatăl său sau prin intermediul familiei, zece societăţi comerciale. ANAF a stabilit atunci că toate cele zece societăţi în care au fost implicaţi cei doi miliardari de carton acumulaseră în urma unor operaţiuni ilegale, obligaţii fiscale în cuantum de 841 miliarde de lei vechi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News