Data publicării:

Fresca lui Titulescu, fotografiată de Bănicioiu în Addis Abeba

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp
Fotografie cu fresca lui Titulescu, luataƒ de Banicioiu la Adis Abeba
Fotografie cu fresca lui Titulescu, luataƒ de Banicioiu la Adis Abeba

Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului și Sportului, aflat la o conferință la Casa Titulescu,  a prezentat o fotografie surprinzătoare realizată în Addis Abeba. În Catedrala “Sfânta Treime”, din capitala Etiopiei, se află o frescă care ilustrează momentul când Împăratul Haile Selasie a ţinut un discurs la Liga Naţiunilor, în iunie 1936. Italia invadase țara africană, iar Nicolae Titulescu a pledat intens pentru impunerea de sancțiuni economice față de agresor, declanșând reactii ostile în cercurile extremei drepte din România.

“Cred că omul politic român cel mai bine văzut în afara ţării este Titulescu, a spus Nicolae Bănicioiu. El a obţinut una dintre cele mai importante poziţii pe care le-a ocupat un român într-o organizaţie internaţională, fiind de două ori preşedinte al Societăţii Naţiunilor, precursoarea ONU. Pe plan intern, şi-a onorat crezul „Partidul meu e România”, indiferent de orientarea politică a guvernului din care făcea parte. Pe plan extern a apărat egalitatea dintre statele mari şi cele mici, pacea şi respectarea suveranităţii. Am mers în Etiopia după ce am citit ce a scris profesorul Potra, în căutatea frescei pe care a descris-o atât de bine în cărţile sale. Am intrat într-o bisericuţă din Addis Abeba, unde toată lumea ştia de Titulescu şi cei de acolo m-au îndrumat către Catedrală. Ei sunt ortodocşi schismatici, dar apropiaţi de noi ca şi rit. În această catedrală, care este cea mai importantă biserică ortodoxă etiopiană, se află mormântul lui Haile Selasie, iar pe cupola principală se găseşte o frescă reprezentându-l pe Nicolae Titulescu prezidând sesiunea Ligii Națiunilor, în momentul în care Împăratul Etiopiei ţinea istoricul său discurs. Acest împărat de legendă este foarte apreciat în Etiopia, e personajul istoric central, toată lumea vorbeşte cu mândrie de el, tocmai pentru că a ținut piept agresiunii italiene. Acest conducător a reprezentat sentimentul de libertate şi de identitate naţională. Scrierile sunt diverse, unele spun că jurnaliştii italieni aflaţi în sală în timpul discursului l-au numit pe Împărat “sălbatic” şi, ca o reacţie, ar fi urmat celebra replică a lui Titulescu : „A la porte les sauvages!". Important este că reacţia sa a fost fermă şi apreciată în tot mediul diplomatic. Consider că a demonstrat în acel moment puterea cu care s-a luptat pentru principiile pe care le enunţa. A fost o bucurie să văd cu ochii mei că o ţară atât de îndepărtată de noi păstrează memoria unui om politic român şi că toţi cei cu care am stat de vorbă, de la Episcop, la oameni simpli, ştiau cine a fost Nicolae Titulescu şi îi păstrau vie memoria. Ştiu că există o propunere ca strada pe care se află acest lăcaş de cult să poarte numele lui Titulescu, iniţiativă susţinută şi de clericii etiopieni şi m-aş bucura să se întâmple asta”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

La Casa Titulescu, Şoseaua Kiseleff 47, Bucureşti, a avut loc conferinţa  “Reverberaţii şi permanenţe ale spiritului titulescian”, cu participarea ministrului Nicolae Bănicioiu, a fostului premier Adrian Năstase şi istoricului George G. Potra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel